porfirijefoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Nismo došli ovde da sudimo bilo kome ili da osuđujemo bilo koga, došli smo da ne zaboravimo one koji su postradali, da se njima pomolimo da mi budemo bolji, poručio je danas patrijarh srpki Porfirije u manastiru Đurđevi Stupovi, uoči obeležavanja 80 godina od stradanja Svetih novomučenika veličkih i gornjepolimskih u selu Velika kod Plava.

„Oprosti im, Bože, ne znaju šta čine! To degradira zločince i egzekutore, a mučenike Božje čini učesnicima jedinog i neponovljivog, prvog i poslednjeg mučenika, Gospoda Isusa Hrista, koji je došao u ovaj svet da bi nam dao sebe, da bi nam dao život večni“, naveo je patrijarh.

U Crkvi smo jedno i pozvani smo da budemo jedno, rekao je patrijarh i dodao da „ako se narod sabira
na svetoj liturgiji i molitvi, sve podele, možda i granice, možda ponekad i nesporazumi i suprotnosti, može biti, pa i koje oštre reči koje postoje među nama i koje jedni drugima upućujemo, sve to će postati mehur od sapunice, razvejaće se i nestaće“.

Sabor Srpske pravoslavne crkve je 2017. godine kanonizovao stradale u Velici i gornjepolimskim selima.

Pripadnici zloglasnih nemačkih divizija Princ Eugen i 21. SS brdske Skenderbeg su 1944. godine, na praznik Svetih mučenika Kirika i Julite, za samo dva sata u gornjepolimskim selima zverski poklali ili žive u vatru bacili 427 žene, deca, staraca i ostalog nenaoružanog stanovništva, navodi SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari