porfirijefoto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije čestitao je danas glavnom rabinu Jevrejske zajednice Srbije Isaku Asielu i svim pripadnicima jevrejske zajednice praznik Roš Hašanu – jevrejsku Novu godinu.

„Srdačno Vam čestitamo nastupajući veliki praznik Roš Hašanu sa željom da vam Božje reči, upućene proroku Mojsiju: Kaži sinovima Izrailjevim i reci: prvi dan sedmoga meseca neka vam je odmor, spomen trubni, budu na duhovnu korist i blagosloven početak Nove godine“, naveo je patrijarh u poruci objavljenoj na sajtu SPC.

On je izrazio nadu da će pravoslavni hrišćani i Jevreji uvek zajedno odgovarati na izazove današnjeg vremena, ujedinjujući napore u okviru međureligijskog dijaloga i dalje saradnje.

„Imajući u vidu trenutnu situaciju u svetu, narušeno jedinstvo u okviru celokupne Božje tvorevine, a najpre među ljudima, uznosimo molitve da mir i dijalog nadvladaju, jer samo zajedničkim naporima možemo doprineti da se postojeće rane iscele, a nove ne otvaraju“, dodao je Porfirije.

Pripadnicima jevrejske zajednice u Srbiji, Republici Srpskoj i svim Jevrejima širom sveta, poželeo je „mirnu, uspešnu i blagoslovenu Novu godinu“, uz pozdrav „Šana Tova ve-metuka“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari