U hramovima Srpske pravoslavne crkve u otadžbini i rasejanju juče je svetim liturgijama, a u školama prigodnim priredbama, obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja. Patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen hramu Svetog Save na Vračaru, a potom prisustvovao tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Ministri kulture i pravde prisustvovali su svetosavskim proslavama u Mađarskoj i Makedoniji.

– Sveti Sava za Srpsku crkvu i narod znači sve – on je postavio temelje svemu onome što imamo, s čime se ponosimo, dičimo i izlazimo pred kulturni svet ne samo Evrope, nego i šire. On je naša istorija, bio je i ostao učitelj, put koji vodi kroz veru i život, jer sve što je uradio, činio je kao onaj koji sleduje Hristu i njegovoj nauci – rekao je poglavar SPC, pozdravljajući skup na Bogoslovskom fakultetu.

On je naglasio da „srpski narod ne treba da traži i da se opredeljuje za duge puteve, jer je njegov put – Hristov put odbrao Sveti Sava i da je trajno sve što je na njegovim temeljima zidano i nadograđivano“.

– Treba da ostanemo narod Božji i svetosavski, jer je to put koji nas je vodio kroz istorijske Scile i Haribde. Mi smo narod koji ima svoj jezik, kulturu, istorijski put propućen Svetim Savom i svet, ako hoće, treba takve da nas primi, a ne da se okrećemo protiv onog što je bit našeg bića. Pozivamo sve narode da žive u slozi i ljubavi po kojima je živeo Sveti Sava, omiljen na Istoku i Zapadu, i kod hrišćana i kod muslimana – poručio je patrijarh Irinej.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su: direktor vladine Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević, predstavnici Ministarstva prosvete, Grada Beograda, Beogradskog univerziteta, bogoslovskih ustanova iz Regensburga, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, kao i apostolski nuncije u Srbiji Orlando Antonini, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar i zvaničnici Islamske zajednice Srbije, profesori i studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta.

Iako je većina prosvetnih ustanova u Srbiji svetosavske svečanosti održala prošlog petka i subote, jer je Savindan ove godine „pao“ u nedelju, praznik prvog srpskog svetitelja i prosvetitelja juče je svečano obeležen i u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici. Praznično je bilo i u Orahovcu, gde su deca iz OŠ „Dositej Obradović“ i iz vrtića „Naša radost“ pripremila program u orahovačkoj crkvi, a iz gimnazije i osnovnih škola stigli su kolači. Deci u Orahovcu i Velikoj Hoči u subotu su podeljeni paketići koje su doneli parohijani crkve Presvete Bogorodice iz Študgarda (Nemačka), javlja Radio KiM iz Čaglavice. Na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici prekjuče su uručene diplome studentima koji su završili studije na ovoj visokoškolskoj ustanovi između Vidovdana i Savindana.

Kako javljaju agencije, Sveti Sava se juče svečano slavio i u crkvama, školama i institucijama kulture u Podrinju i Pomoravlju. Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja, kao izaslanik predsednika Srbije, u subotu je prisustvovao centralnoj proslavi Dana Svetog Save u Budimpešti, koju je organizovala Samouprava Srba u Mađarskoj, a juče je bio i na centralnoj svetosavskoj liturgiji u crkvi Svetog Georgija u mađarskoj prestonici.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je juče u Kumanovu da „dan Svetog Save okuplja srpski narod“ i da se „Savin duh podjednako oseća i slavi u Makedoniji, kao i u Srbiji“. Selaković u ime predsednika Srbije prisustvuje svetosavskim svečanostima u Makedoniji, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Dačić na akademiji u Skoplju

Premijer Srbije Ivica Dačić trebalo je sinoć da obraćanjem na Svetosavskoj akademiji u Makedonskoj operi i baletu, započne dvodnevnu posetu Makedoniji, tokom koje će danas razgovarati s makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim. U saopštenju iz Vlade Srbije navodi se da je u delegaciji s Dačićem i ministar Nikola Selaković, koji je sinoć trebalo da održi Besedu o Svetom Savi na Svetosavskoj akademiji u Skoplju. Dačić danas treba da se sretne i sa predsednik Skupštine Makedonije Trajkom Veljanoskim, kao i da „položi venac na spomen-obeležje palim makedonskim herojima“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari