Patrijarh Irinej: Nesloga naša najveća mana 1Foto: FoNet/ SPC

U godini u kojoj Srpska pravoslavna crkva obeležava osam vekova samostalnosti majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora počelo je danas u manastiru Žiča, zadužbini prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog i prvom istorijskom sedištu SPC.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja. Pored velikog broja vernika svetačnom početku prolećnog saborskog zasedanja prisustvovali su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

– Evo nas u ovome svetom hramu da nastavimo ono što je Sveti Sava započeo ovde sa našim narodom. On je propovedao Jevanđelje i uputio pouku arhijerejima da rukovode Crkvom Božjom koja već evo 800 godina hodi među ostalim autokefalnim Crkvama. Žiča je, po rečima Svetog vladike Nikolaja, “stara srpska priča“. U njoj smo se sabrali da vidimo šta smo sve u prethodnoj godini uspeli da učinimo, da sagledamo prisutne probleme i uz pomoć Božju nađemo put i rešenje… Jedna od najvećih mana našeg naroda je nesloga. Kao brojčano mali narod, možemo opstati jedino u slozi i jedinstvu, kako je Vladika Nikolaj govorio: da nas Gospod složi, oboži i umnoži… Neka je blagoslov ove svetinje u kojoj se nalazimo sa svima vama u vekove. Amin – poručio je, između ostalog, u jučerašnjoj besedi poglavar SPC.

Domaćin prvog ovogodišnjeg saborskog okupljanja episkop žički Justin (Stefanović) najavio je juče da će se velika centralna proslava jubileja 800 godina autokefalnosti SPC održati u oktobru.

U Žiči je juče popodne počeo i radni deo zasedanja Sabora, na kome je trebalo da bude usvojen dnevni red. Prema nezvaničnim Danasovim saznanjima, na Sabor do zaključenja ovog izdanja našeg lista još nisu stigli svi srpski arhijereji. Nezvanično, kao glavne saborske teme kandidovani su Kosovo i Metohija i pitanje nekanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, čije je osnivanje jednostranom odlukom Carigradske patrijaršije izazvalo svepravoslavni „potres“. koji se proširio i na SPC, iako su na prošlom Saboru u novembru odbačeni jednostrani potezi Carigrada. Očekuju se i nova kadrovska rešenja unutar episkokopata SPC, kao i mogući izbor novih vladika.

Skup o arhimandritu Justinu Popoviću

Povodom 125 godina od rođenja i 40 godina od upokojenja arhimandrita Justina Popovića, jednog od vodećih pravoslavnih bogoslova u 20. veku, Centar za vizantijsko-slovenske studije Univerziteta u Nišu, Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu i Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuju danas i sutra u Beogradu međunarodnu naučnu konferenciju „Misao i misija Svetog Justina Popovića“. Svečano otvaranje skupa održaće se u Rektoratu BU u 10 sati, a radni deo u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari