Patrijarh Porfirije 6. jula u Bratuncu 1foto FoNet Milica Vučković

Patrijarh srpski Porfirije služiće 6. jula u Bratuncu liturgiju i pomen Srbima stradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju, objavila je danas Srpska pravoslavna crkva.

U saopštenju se navodi da su Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo deo stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

Sećajući se mučenika nevino postradalih na pragovima svojih kuća, blagočestivi narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno se okuplja na crkveno-narodnom saboru „Da se ne zaboravi“ ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Područje Srednjeg Podrinja i Birča ravno je najvećim stratištima srpskog naroda, koji je ovde ponovio zavet Svetog kneza Lazara da je zemaljsko za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka, reči su patrijarha Porfirija, navodi se na sajtu SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari