Patrijarh Porfirije na Instagramu: Tradicionalni mediji i portali zaostaju za društvenim mrežama 1Foto: Screenshot Instagram/Patrijarh Porfirije

Povodom početka dvonedeljnog Velikogospojinskog posta patrijarh srpski Porfirije (Perić) jutros je objavio svoj šesti post na nedavno otvorenom nalogu na Instagramu.

On je, između ostalog, saopštio da ga je “iskreno obradovalo što je njegovu zvaničnu Instagram stranicu već u prvih nekoliko sati počelo da prati više od 10.000 korisnika”, ističući da je ta “društvena mreža po svojoj brzini, dostupnosti i ekonomičnosti jedan od najefikasnijih načina za komunikaciju”.

Informativna služba SPC vest o otvaranju patrijarhove zvanične stranice na Instagrmu objavila je 11. avgusta popodne, a danas nešto posle 11 sati imala je više od 17 hiljada pratilaca.

“Osetio sam obavezu da vam se danas obratim, najpre da bih pravoslavnima poželeo blagosloven početak posta  posvećenog Presvetoj Bogorodici i slavnom događaju Njenog uspenja – kraju njenog zemnog života i preseljenju na Nebo. Želim vam da predstojećih desetak dana, koliko je to god moguće, provedete u miru, da u radosti proslavite predstojeći praznik Preobraženja Gospodnjeg, a da molitve za bližnje, za naš rod i čitav svet uputite Presvetoj Bogomajci čija duša je, kako je i prikazano na veličanstvenoj sopoćanskoj fresci, u rukama njenog ljubljenog Sina, Spasitelja sveta”, poručio je poglavar SPC povodom današnjeg početka posta.

Kao drugi razlog svog poslednjeg obraćanja preko Instagrama on je naveo radost zbog broja virtuelnih “pratilaca”.

Patrijarh Porfirije dopunio je ranije objašnjenje Informativne službe SPC da ovim vidom komunikacije „želi da izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o svom, stavovima i mišljenjima“, ocenom da su danas u jevanđelskom smislu društveni mediji “krov sa kog se upućuje Reč Božja”.

– Ne samo tradicionalni mediji nego čak i internetski portali i sajtovi po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti zaostaju za tzv. društvenim medijima, a moje je mišljenje da je u tom smislu najefikasniji Instagram”, naglasio je Patrijarh, napominjići da je, što se tiče sadržaja na “nalogu”, njegova namera da “vernima SPC, ali i drugim zainteresovanim u našim zemljama i krajevima, ali i širom sveta, kroz reči o bilo kojoj važnoj aktuelnoj temi i odgovarajućim ilustracijama, pre svega uputi poruku Jevanđelja, spasonosnu reč Hristovu, što predstavlja osnovnu ulogu Crkve u svetu”.

Novi poglavar SPC najajvio je i da “zajedno sa saradnicima, namerava da unapredim misiju Crkve koristeći sve alate koj ima savremena tehnologija stavlja na raspolaganje”.

Iako patrijarha Porfirija mnogi i crkvenim krugovima doživljavu kao “nov talas” u Crkvi,  veći deo vernika i sveštenstva prednost daje “živom” ispred virtuelnog kontakta i odnosa sa poglavarom SPC.

Zbog njegovog ranijeg iskustva u radu sa medijima – od 2005. bio je član Saveta radiodifuzne agencije, a jedno vreme i predsednik RRA, kad je izbran za 46. poglava SPC od patrijarha Porfirija očekivalo se da će pomoći većem suštinskom i stvarnom medijskom otvaranju Crkve.

Međutim, on je ubrzo posle dolaska na tron Svetog Save sveo na minimum direktne kontakte sa štampanim i eletronskim medijima, čije je novinare Informativna služba SPC uputila da prate patrijarhove besede i saopštenja.

Novi patrijarh je u prvih pola godine svog patrijarškog staža dao nekoliko “ciljanih” intervjua – RTS, Radio Beograd, HTV, Večernji list.., a  njegova (ne)zvanična oglašavanja ograničena su na Informativnu službu SPC , agenciju Tanjug i prorežimske medije.

Gospojinski post

U Pravoslavnim crkvama koje vreme računaju po julijanskom kalendaru danas počnije Velikogospojinski post. To je jedan od četiri velika godišnja posta i to najkraji. Predstavlja duhovnu pripremu za praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. Traje 15 dana, od 1/14. avgusta do 28/15. avgusta. Prema pravilima, strožiji od Božićnog i Apostolskog, drži se kao Veliki post.  Prvi put se spominje se 826. godine u spisima Teodora Studitam,  a zvanično je ustanovljen u crkvenoj praksi na Carigradskom saboru 1166, u vreme patrijarha Luke Hrisoverga (1156-1169) i cara Manojla Prvog Komnina (1143-1180), navodi se na sajtu SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari