Patrijarh Porfirije služi u Bratuncu pomen za stradale Srbe, besplatan odlazak iz Beograda 1foto FoNet Milica Vučković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) služiće u Bratuncu, 6. jula, liturgiju i pomen Srbima postradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Sve parohijske crkve u Beogradu organizuju besplatan odlazak u Bratunac. Prijave za putovanje i sve detalje o programu putovanja zainteresovani mogu dobiti od sveštenstva u svim beogradskim hramovima, navela je Informativne služba SPC.

Nabrajajući imena brojnim mesta, navedeno je da je to samo deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba.

SPC je podstila da se narod iz svih srpskih krajeva tradicionalno okuplja na crkveno-narodnom saboru pod nazivom „Da se ne zaboravi“ ispred bratunačkog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gde će i ove godine doći patrijarh Porfirije.

Takođe je, pozivajući se na izveštaj opštine Bratunac, navela da je ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić planirao i organizovao etničko čišćenje srpskih teritorija u opštinama regije Birač, gdje je od proleća 1992.godine do leta 1995.godine na najsvirepiji način ubijeno 3.267 Srba.

Na području opština Srebrenica i Bratunac u tom periodu je, ukazano je, na vekovnim srpskim ognjištima ubijeno je oko 2.500 muškaraca, žena i dece, kao i da za monstruozne zločine još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari