Širom Srbije juče je liturgijama, parastosima i prigodnim svečanostima obeležen praznik svetog mučenika kneza Lazara – Vidovdan. Patrijarh srpski Irinej služio je juče svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Gračanica, a na Gazimestanu pomen srpskim junacima palim od Kosovskog boja pre 622. godine do danas. Prema procenama agencija, na Gazimestanu se juče okupilo oko pet hiljada Srba iz svih delova Srbije, dok je iz Kosovske policijske službe saopšteno da je liturgiji u Gračanici prisustvovalo oko hiljadu građana.


Patrijarh Irinej poručio je da je KiM „blagoslovena zemlja na kojoj ima mesta za sve ljude dobre volje“, ali da se „mora učiniti sve da ono bude i ostane srpsko, kao što je to bilo kroz čitavu istoriju“. On je naglasio da Srbi „nikada ne smeju ostaviti zemlju koja je krvlju natopljena i na kojoj se nalaze najveće pravoslavne svetinje“.

– Naišao je trenutak i vreme slično ovom vremenu koje smo sada doživeli, vreme oluje i vreme sile, ali to vreme prolazi, a sunce slobode za svagda obasjava ovu zemlju i sve one koji žive na njoj. Zato smo danas ovde i prineli molitve Gospodu i svetom knezu Lazaru i srpskim velikomučenicima da budu i ostanu sa nama. Zato ne možemo nikada Kosovo zaboraviti – poručio je patrijarh posle liturgije koju je služio sa episkopima vranjskim Pahomijem i raško-prizrenskim Teodosijem.

Liturgiji u Gračanici prisustvovali su prinčevski par Karađorđević, koji je na KiM doneo humanitarnu pomoć organizaciji „Majka devet Jugovića“, ministar za KiM Goran Bogdanović, državni sekretari u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović i Zvonimir Stević. Vladika Teodosije i ministar Bogdanović juče su dodelili priznanja Zlatni i srebrni orden „Majka devet Jugovića“ majkama sa četvoro i više dece iz Eparhije raško-prizrenske. Ove godine odlikovano je više od 20 majki, a Zlatni orden pripao je majci sedmoro dece Radovanki Kostić iz sela Ljujac kod Novog Pazara.

Ministarstvo za KiM dalo je 10 miliona dinara za Narodnu kuhinju u Prekovcu, koja hranom snabdeva više od 2.000 socijalno ugroženih ljudi, a ERP će stipendirati 10 studenata Prištinskog univerziteta s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. SPC je juče u Prilepcu kod Kosovske Kamenice, rodnom mestu kneza Lazara, započela izgradnju nove crkve koja će biti posvećena ovom srpskom svetitelju i vladaru.

Princ ućutkao Mladićeve pristalice

Princ Aleksandar Karađorđević prekinuo je juče na Gazimestanu uzvikivanje imena haškog optuženika generala Ratka Mladića, poručivši pripadnicima Pokreta 1389, Obraz i Naši da „ćute, jer nemaju nikakvo poštovanje“. Kako javlja Radio KiM iz Čaglavice, pripadnici pomenutih organizacija dočekali su princa Aleksandra i ministra Gorana Bogdanovića povicima: „Nauči srpski“ i „Spasi Srbiju i ubi se – Borise“. „Ovde smo da svima pokažemo da je ovo naša zemlja. Ovde su naši ljudi, naše kolevke, crkve i domovi. Ovde je naša prošlost i sadašnjost, a ovde treba da gradimo i našu budućnost. Znam da to trenutno izgleda teško, ali nije nemoguće“, poručio je princ Aleksandar juče na Gazimestanu.

Incidenti na Gazimestanu

Prema navodima očevidaca, pri kraju okupljanja na Gazimestanu KPS je privela jednu osobu koja se nalazila u automobilu sa kragujevačkim registarskim tablicama. U KPS juče nisu hteli da potvrde tvrdnje da je ta osoba povređena prilikom privođenja i odvezena kolima hitne pomoći u pravcu Prištine. KPS nije dozvolio pristup srpskim novinarima, a najavljeno je zvanično saopštenje o incidentima na Gazimestanu.

U KPS potvrđeno je da su dve osobe lakše povređene kada je grupa Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice kamenovala autobuse kojima su se Srbi vraćali sa Gazimestana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari