Patrijarh pozvao Vučića, većina vladika protiv

Buran početak prolećnog Sabora Srpske pravoslavne crkve u Žiči

Ostavite komentar


  1. Buduci da je omiljeno stivo Vucica citanje poverljivih dosijea BIA-e, sto ga je poducio pokojni prijatelj Miki Rakic, da nije mozda naisao na zanimljivosti o vama, te ste prinudjeni da ga tetosite Vasa Svetosti ?

    1. Јавна је тајна да Патријарх им сина!

  2. Vučić je narcisoidna mirođija u svakoj čorbi. Što ne bi bio u velikoj Sabornoj?

  3. Прва тачка дневног реда: Предлог Његове светости, патријарха српског, да га на трону замени Александар Вучић, који се лавовски бори за Србе. Мислим да би било логично да се о овоме не гласа. Паметнијег немамо. Амин!

  4. U pravu su oni koji se protive dolasku Vucica. On je poglavar svjetovne vlasti i pored toga sto ljubi Irineja i ruku (ovaj to ne radi obrnuto kada je u posjeti Vladi).

  5. Kao u starnim vestern filmovima. Kada vise nista ne pomaze obratis se vracevima

      1. A vazno da ste Vi socno opsovali satirican komentar i resili sve „probleme“. Koliko placaju za botovanje SNS-ovci? Jeste se najeli sendvica danas?

  6. Možda će patrijath irinej da hirotoniše vučića. Ko zna šta je u njihovim glavama.

  7. Aman ljudi, dosta je vise ponizenja svih institucija Srbije. Ni u snu nisam mogao da sanjam da ce se ova patoloska licnost pojaviti i na Arhijerejskom Saboru SPC.Covek koji sve radi protivno ucenju crkve. Zar je SPC postala stranacka crkva AV. Zar ugostiti coveka koji ne priznaje dve trecine srpskog naroda. Svaka cast episkopima koji se protive njegovom prisustvu. Objavite imena tih episkopa koji nece prisustvovati „sastanku“. Da znamo i kad ih sretnemo da im ruke poljubimo. Ovima drugima??????

    1. Ode Aca u monahe…

      On im se nudi da bude isposnik na Svetoj Gori nakon predaje Kosova.

      E budi Bog s nama!

    2. Stvarno šokantno..
      Pa molim vas.. ta institucija je toliko kompromitovana da je i njeno „vrhovno telo“ logično deo te kompromitacije. Šta da ih zove pojedinačno kad se svi već skupljaju.. logistička stvar.
      O prvorodjenom sve najgore.
      Uzdravlje.

  8. Da li postoji ista na ovom Svetu (citaj u Srbiji) a da se OVAJ ne mesa u to????
    Sta mu je?? Ima li dana a da ne cujemo njega??? Preterao ga vise . . . .

    1. Sabor treba da postavi pitanje sposobnosti Patrijarha Irineja da vodi SPC u ova teška vremena.Kakav bre AV, Selaković ili Boško Obradović na Saboru, mogu ispred Žiče da stoje i mašu.Ako je Crkva odvojena od države čemu ovaj pritisak na Sabor? Pogotovu prijem onih koji su Briselskim sporazumom naneli možda i nepovratnu štetu Srbima i Srbiji a posebno našem narodu na KIM.Dakle dalje ruke od crkve pogotovu vi presvučeni radikali.A Sabor da nađe način da se izabere novi Patrijarh jer je očigledno sa se ovaj ne snalazi i krši mnoge crkvene i logičke u krajnjem redu zakone a kao i AV radi intenzivno na ozbiljnoj deobi naroda.U Crkvu našu idem ali ovaj čovek nije moj Patrijarh i nije moja veza sa Bogom.Ovaj čovek nije moj Predsednik i nije moja veza sa Srbijom.Tačka!

  9. Dodikova skola..svi politicari se dodvoravaju i uvlace crkvi kao drugoj najvecoj partiji u drzavi..njihov glas medju vernicima,popovski,znaci puno politickim partijama..Vucic kao vrlo vest manipulator,uz Dodikovu i boziju pomoc i tu caruju.Itu ce doci do zavade..kada su popove priveli politici onda sa narodom ce bit lakse..e pa crkvo na sta si spala..razumela bi da je Vucic kralj..popovi ljube krune i mole za kralja..Vucic je novi Bog-za ne daj boze

  10. Да парафразирам себе, од мало пре. Изабрати Вођу и за патријарха. Кад титуларни шеф државе у Енглеској стоји на челу цркве, што наш Све и Своја не би то могао? Не сумњам у његово поштовање заповести љуби ближњега свога, поготово кад је говорио да треба убити толико муслимана, за толико Срба. Амин!

  11. Izgleda da se AV-odja sprema da kao engleski kralj/kraljica postane i vrhovni poglavar SPC. Lepo neko rece juce, kao komentar na ovu vest, „samo jos nije postao patrijarh“. Izgleda da ce biti i „iznad“ patrijarha. E, blago nama.

    1. Covek se sprema za buducu duznost patrijarha.Oliver Mandic je to pokazao ljubeci ruke buducem patrijarhu.

  12. Patrjarh poziva na jedinstvo a prvi inicira podele pozivom Vučiću , protiv čega su jedan broj vladika, sveštenstva i vernika. Ovo čini na najgori mogući način kršeći dosadašnju praksu SPC, na istovetan u maniru kako i Vučić krši zakonske i ustavne nadležnosti.

  13. Nema razloga da bilo kog bude protiv. Država i crkva moraju biti jedno!

    1. … kad je AV zamerao Crkvi što se meša u politiku, povodom stava Crkve da je KiM neodvojivi deo Srbije (što u ostslom i piše u Ustavu)?

      1. A ko je on da bi sebi dao za pravo da crkvi ili bilo kome „zamera? Postoji Ustav i zakoni. Reći ćeš, pa on je oredsednik. Onda pročitaj Ustav i ustavna ovlašćenja predsednika, pa pojedi sendvič.

  14. 6. Не дајте светиње псима; нити бацајте бисера својих пред свиње, да их не погазе ногама својим, и окренувши се не растргну вас.
    Тимачење;
    „Пси“ су неверници, а „свиње“ верници који воде нечист и сраман живот. Зато не треба причати о тајнама вере пред неверницима, нити говорити чисте богословља пред нечистима. „Свиње“ ће презрети и погазити оно што смо рекли, а „пси“ ће се окренути и растргнути нас.

    ПС: сличност и аналогија са темом текста нимало није случајна !

  15. Očekujemo novu molitvu SPC-a u skladu sa vremenima. U ime Šešelja, Vučića i Miloševića. Amin!

  16. Što se prepiru? Lepo pitaju boga za njegovu odluku da li da A. V. sme da prusustvuje ili ne. Amin.

    1. Ima, valjda, među arhijerejima onih koji Irineju mogu da navedu koje je sve Božje zapovesti samozvani Vožd prekršio. Ja znam barem za šest. Za zemaljske je zadužen Selaković, čuveni bivši ministar pravde. A Ustav? Krši li Ustav? Mali nije prešao tu lekciju. Ili ga je učitelj Voja i učio da to ne čini? Pope, pope, mislim Patrijsrše, u monahe, molitva i tišina…

  17. Dobro neko rece, Vucic jos samo formalno nije proglasen za patrijarha, ali bice i to, ne sumnjam.

  18. Sve je bio! Samo još vladika pa kralj! Za Boga se sam proglasio, odavno!

  19. Чудно је све ово. Вучић врло често говори да треба да се угледамо на протестанске земље. Истина, не говори да ли при томе мисли само на православце или пак и на католике и муслимане. Не каже ни које су то протестантске земље. Има ли нека чисто протестантска земља у Европи?
    Хоћемо ли сви постати протестанти?
    Кад то постанемо све ће процветати.

  20. . Прво АВ је рекао јавно „нисам баш неки велики верник“ дали га на основу тога треба позвати – не.
    Друго АВ види да му пада рејтинг и због тога се преко патријарха самопозвао.
    Треће па ваљда ће и у СПЦ директор да буде из СНС.

  21. Kada bi vodeci ljudi u SPC prihvatili preporuke iz Svetog pisma imali bi uspeha. Jedina im je uteha da i okolne Crkve su takodje daleko od preporuka Svetog pisma.

  22. Pomolimo se Gospodu za naseg predsednika, prvorodjenog, premudrog Aleksandra Vucica. Pomolimooo seeee….

  23. Kada je prvi put pomenuta trampa teritorija i pravno priznanje Kosova, crkva se glasno pobunila.
    Rekoše tada – niko nema na to prava.
    E, onda se, sećate se, država „dosetila“ da crkve nemaju fiskalne kase. Od tada predsednik redovno ide „po savet“ do patrijarha i uvek se slože, a na PDV i crkvu svi zaboraviše.
    Možda bi se i sada pobunili ponovo ali 20% je 20%.

  24. Његова светост Патријарх српски господин Иринеј позвао је ΛV да присуствује на Сабору СПЦ у Патријаршији. Добро би било да га Патријарх унапреди у митрополита на КиМ. Он је све у Србији, још му недостаје црковна власт. Када је могао архиепископ Кипарске православне цркве да буде и први председник Републике Кипар може и ΛV. Време је!

  25. Prošla su vremena kada su se političari utrkivali da dodju do patrijarha Pavla i time sebi podignu rejting. Na Crkvu sada svaka šuša može da slobodno baci kamen i onda u miru ocekuje pohvale medijski kontrolisane javnosti Srbije (primer Čanak koji ništa drugo ne radi osim sto grokću protiv Crkve i cuva ledja AV).Ne vidim šta je problem u činjenici da predsednik Srbije (Ko god bio) dođje na Sabor i tom prilikom iznese stav drZave po pitanju KiM. To je i društveno, a ne samo usko politicko pitanje. Pored toga, jedina srpska institucija na danasnjem tzv. Kosovu je SPC. Da ne pominjem imovinu crkve na tom prostoru . Ako je neko protiv Vucica to ne znaci da Crkva treba da se ogradjuje od dijaloga sa sopstvenom državom, samo da bi se dodvorila tom delu gradjana i gde bi nas tek odvelo takvo ponašanje, ako znamo da ima i onih koji su za AV. Na kraju krajeva AV je legitimno izabrani predsednik i Crkva je dužna da u tom smislu postuje glas naroda … Vox populi vox Dei. E sad, jasno je da bi oni koji su protiv AV radije videli Crkvu kako ga unapred proglašava izdajnikom ali to je prosto nemoguće jer on (još uvek) nije izdao, a da li će izdati to tek treba videti. Da zaključim : umesto sto se Crkvi i patrijarhu spocitava predstojeći susret na Saboru, trebalo bi više galame i vike okrenuti ka tome zasto se u Skupstini Srbije o KiM uopšte ne govori . Tu lezi problem, a ne u činjenici da se Crkva izborila da se bar na Saboru (njenoj Skupstini) ta tema jasno otvori i razmatra. Naravno postavlja se pitanje i zašto tema KiM nije na usnama onih koji šetaju nego su izgleda preci neki drugi problemi. Na kraju da kažem i to da AV nije ni prvi ni poslednji predsednik ili premijer koji je bio ili će biti pozvan na Sabor radi neke veoma važne teme za čitav srpski narod. Dolazili su i drugi ali mi izgleda brzo zaboravljamo ili nismo ništa ni znali.

  26. A ko je on da bi sebi dao za pravo da crkvi ili bilo kome „zamera? Postoji Ustav i zakoni. Reći ćeš, pa on je predsednik. Onda pročitaj Ustav i ustavna ovlašćenja predsednika, pa pojedi sendvič.

  27. Znam da komentar necete objaviti, ali nemogu da ne primetim, a imam na to pravo,na ime svi komentari si indnticni, ko da ih jeneko pisao u belom satoru i podelio svojim poslusnicima,to sto je Vucic prisustvovao saboru vam smeta, a sto je napirlitani balvan Bosko hteo da prisustvuje ne smeta nikome,i za kraj,mislim svojom glavom,ovan predvodnik mi ne treba

  28. Loše je.Tako počelo tako se i nastavlja.Pisanje grafita po ikonama u hramu Sv.Save sa potpisima Ptarijarha i Predsednika je za nas nekulturne ,neprimerno.Ni jedan od njih nije stavio kamen temeljac,niti ga je zavšio,nego učestvovao u gradnji i sutra genracije,turisti koji budu dolazili
    smejaće se našoj današnjici.Neznam,kao budala sebe pitam,nisam video grafite na ikonama,niti ti koji su ih ostavili da su od odlučujuće važnosti da ih u tom Hramu,toliko velikom i važnom ostave.Možda je to materijalni dokaz o postojanju jedne političke sile i crkve koja nije se toj sili usprotivila,već stala na njenu stranu.Mi tako mislimo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.