Paunić: Nije dobro da samo fakulteti i škole budu zatvoreni, školstvo trpi 1MIla Paunić Foto: N1

Epidemiološkinja iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Mila Paunić izjavila je da kliničke slike među mladima nisu toliko teške, pa je pogrešno zatvarati fakultete, a držati otvorenim kafiće, restorane.

„Važno je reći, ne može segment prosvete i segment studentske populacije biti izdvojen u odnosu na celokupno društvo“, kazala je ona za televiziju N1.

Oni koji su zaduženi za lečenje studenata nisu zadovoljni njihovim odzivom na vakcinaciju, u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata dato je svega nešto više od 16.000 doza vakcina.

Mila Paunić kaže da su se studenti do polovine juna zaista odazvali u dosta dobrom procentu, a da je tokom leta došlo do stagnacije. Pokrenute su, podseća, i aktivnosti za promociju vakcinacije.

„Unazad mesec i po dana, ne mogu da kažem da je baš potpuno stala, ali jako je malo broj studenata koji se javlja. Veliki broj studenata čak otkazuje vakcinaciju, jer su se razboleli. Postoji i ideja u epidemiologiji da se, kad imate ovako veliku transmisiju, zaustavlja vakcinacija“, kaže ona.

Mišljenja je da imaju kapacitete za sada.

„Sami smo se snašli, napravili smo još jednu kovid ambulantu, građevinski napravili da bismo izašli u susret studentima, da ne čekaju. Kliničke slike među mladima zaista nisu toliko teške, uglavnom jesu zaista kod nevakcinisanih ozbiljnije, a kod vakcinisanih blaže kliničke slike“, kaže ona.

Ističe da se treba pridržavati svih mera: „Nošenje maske je obavezno, distanca koliko god je moguće, provetravanje prostorija, sve mere koje ponavljamo, ali važno je da se tih mera pridržavamo. Mislim da su maske, koliko god da nam se smučilo, jako važne.“

Prema njenim rečima, studenti iz studentskih domova koji su pozitivni su smešteni kod njih u stacionaru ili u studentskom hostelu Lola ili se vraćaju kući: „Naša preporuka i molba je da dođe neko po njih, da ne idu prevozom.“

Naglašava da vakcina definitivno pomaže kada se osoba inficira, da klinička slika bude mnogo blaža, posebno kod mlađih pacijenata „blaža nego ona koje smo imali pre desetak meseci, delta varijanta je umela da napravi prilične komplikacije i kod mladih ljudi, mi to sada ne vidimo, ne vidimo takve kliničke slike.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari