Paunović: Sprečiti zloupotrebu dečijeg rada 1Foto: EPA/ARSHAD ARBAB

Fenomen dečijeg rada je u Srbiji je nedovoljno istražen, ali se na osnovu pojedinih podataka može postaviti šira slika o izloženosti dece zloupotrebi rada, kao i grupama koje su potencijalno u riziku, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Prema podacima iz istraživanja centara za socijalni rad za 2016. godinu u grupi korisnika 0 do 17 godine registrovano je oko 13.000 dece u sukobu sa zakonom, 9.300 dece žrtava zanemarivanja i zlostavljanja, 610 dece bez pratnje i 405 dece povratnika po readmisiji, koji su potencijalne žrtve zloupotrebe dečijeg rada, istakla je Paunovič na konferenciji „Mapa puta za eliminaciju dečijeg rada uključujući njegove najgore oblike“.

Paunović je podsetila da se zlouptrebom dečijeg rada negativno utiče na intelektualni, fizički, društveni i moralni razvoj deteta, a da izloženost deteta neadekvatnom radu negativno utiče na njegovo školovanje, a posledično i na buduće dostojanstveno zaposlenje.

Ona je podsetila na rezultate istraživanje višestrukih pokazatelja položaja dece MICS iz 2014. koji ukazuju da je oko 10 odsto dece starosti od 5 do 17 godina, uključeno u ekonomske aktivnosti dovoljan broj sati da bi se njihov rad klasifikovao kao „nepoželjni“ dečiji rad.

Na osnovu iznetih podataka, jasno je da najranjivijim grupama izloženim zloupotrebi dečijeg rada pripadaju deca romske nacionalnosti iz podstandardnih romskih naselja i deca iz najsiromašnijih porodica.

Paunović je navela da se kao posebno ugrožene grupe dece koja mogu biti izložena zloupotrebi dečijeg rada izdvajaju i deca sa teškoćama u razvoju, deca u sukobu sa zakonom, deca u uličnoj situaciji (deca koja žive i rade na ulici), deca migranti (uključujući i decu iz porodica povratnika po readmisiji) i deca u ruralnim područjima uključena u rad u poljoprivredi.

Govoreći o osnovnim izazovima u ovoj oblasti Paunović je istakla stvaranje normativnog okvira za praćenje pojave zloupotrebe dečijeg rada, definisanje indikatora i podataka o broju dece koji se prate i jasno definisanje mandata institucije koja bi bila zadužena za koordinaciju ovog procesa, objedinjavanje podataka i njihovo objavljivanje.

Pored Paunović, na konferenciji su govorili i Dejanović, ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Slavica Đukić, Stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Hershey, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada MOR u Srbiji Jovan Protić i direktor Centra za socijalnu politiku CSP Žarko Šunderić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari