Zvanična Atina smatra da je „Republika Severna Makedonija“ dobar predlog za rešavanje spora sa Makedonijom oko imena te države, izvestili su juče makedonski mediji. Mediji su preneli izjavu grčkog ambasadora u Vašingtonu Aleksandra Maljasa da je „Republika Severna Makedonija konačno dobar predlog“ američkog diplomate Metjua Nimica koji u ime Ujedinjenih nacija posreduje u sporu Atine i Skoplja oko imena.

Zvanična Atina u imenu „Republika Severna Makedonija vidi konačno dobar predlog posrednika iz UN Metjua Nimica“, rekao je Maljas na konferenciji o američkoj politici prema Balkanu u Vašingtonu.

Maljas je kazao da je „na kraju u pregovorima sa Skopljem oko imena severnog suseda na sto stavljen dobar predlog“ i dodao da se Atina zalaže za ime Republika Severna Makedonja. Maljas je govorio na konferenciji „Okončanje američke balkanske misije“ u Centru za strateške studije kojoj je prisustvovao i makedonski ambasador u Vašingtonu Zoran Jolevski.

Prema izveštajima makedonskih medija, glavna poruka tog skupa glasi da Sjedinjene Države treba da ostanu angažovane u jugoistočnoj Evropi u integraciji zemalja tog regiona u NATO i Evropsku uniju. Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da se neće ništa ozbiljno dogoditi po pitanju imena do junskih izbora u Grčkoj za Evropski parlament.

– Verovatno će Nimic sačekati da se završe izbori u Grčkoj i da se stvore uslovi za normalne razgovore – rekao je Gruevski. Novoizabrani predsednik Dorđe Ivanov je izjavio da je za „razuman kompromis u rešavanju spora oko imena“ sa Grčkom, ali nije precizirao kakav je to razuman kompromis.

Direktor Međunarodne krizne grupe za Balkan Piter Palmer u intervjuu za BBC izjavio je da spor Makeodnije i Grčke treba rešiti zbog stabilnosti Zapadnog Balkana i da i Grčka i EU moraju preuzeti odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari