Košarkaši Hemofarma pobedili su Pamesu u poslednjem kolu druge faze Evrokupa sa 66:62.

Hemofarm – Pamesa 66:62 (27:20, 9:18, 12:15, 18:9)

Hala: Milenijum. Gledalaca: 2500. Sudije: Kukulekidis, Ćićorija, Javor.

Hemofarm: Pavković18, Despotović, Joksimović9, Božović4, Marković, Savović1, Krstović10, Mačvan 9, Petrović, Borisov 9, Marjanović, Bader 6.

Pamesa: Oliver 3, Gregori 6, Perović15, Klaver, Miraljes 11, Avdalović3, Martinez 3, Pijetrus 2, Simeon 1, Avramov 18.

 

Ovim trijumfom vršački tim je ostvario plasman među osam najboljih ekipa u drugom po kvalitetu klupskom takmičenju na Starom kontinentu. Najzaslužniji za veliki uspeh „farmaceuta“ bio je Miljan Pavkovićsa 18 poena (šest trojki) dok se kod poraženih gostiju istakao Bugarin Avramov sa istim brojem koševa.

Domaćin je dobro otvorio meči većnakon prve četvrtine je imao solidnu prednost od sedam poena (27:20). U ovom periodu igre Španci nisu imali rešenja za „pik end rol“ igru igru Hemofarma. Ipak, gosti pojačavaju odbranu u drugoj deonici i dobrim šutem spolja, pre svega Avdalovića i Avramova, dolaze do preokreta i na odmor odlaze sa košem prednosti (36:38).

Nakon pauze, košarkaši iz Valensije nastavljaju sa odličnom igrom u napadu i serijom 2:11 prvi put stiču dvocifrenu razliku (38:49). U tom trenutku se činilo da je mečprelomljen i da Srbija neće imati svog predstavnika u nastavku ovog takmičenja, ali je omaleni plejmejker Vrščana Miljan Pavkovićsa dve vezane trojke vratio nadu svom timu, koji je u poslednji kvartal ušao sa podnošljivim deficitom od pet poena (48:53).

Početkom odlučujuće četvrtine izabranici Stevana Karadžića prave furioznu seriju 11:0 za koju je najzaslužniji bio većpomenuti Pavkovićsa nova dva pogotka van linije 6,25. Krstovići drugovi su dva minuta pre kraja imali prednost 59:53, a pokušaj Španaca da ugroze trijumf rivala u završnici neutralisao je odlični mađarski centar Marton Bader (postigao poslednja četiri poena na meču) za konačnih 66.64. Interesantno je da su Banaćani savladali renomiranog protivnika i pored toga što reprezentativni tandem Marković- Marjanovićnije uspeo da se upiše u listu strelaca.

U svakom slučaju, nakon što je Partizan izborio mesto među osam najboljih ekipa u Evroligi, plasman Hemofarma na finalni turnir Evrokupa, koji će se početkom aprila održati u italijanskom Torinu, je još jedan veliki uspeh srpske klupske košarke.

Stevan Karadžić, trener Hemofarma: Bila je ovo psihološki teška utakmica za mladi tim Hemofarma. Počeli smo dobro, ali smo stali u napadu. U drugom poluvremenu smo odigrali odličnu odbranu, što je na kraju i presudilo.

Neven Spahija, trener Pamese: Retki su momenti kada možete bez pritiska da koristite mlade igrače. Hteli smo i sa njima da pobedimo, ali očigledno da neki igrači na koje smo računali nisu bili na visini zadatka. To je presudilo i bez njih se ne može dobiti ozbiljan tim kao što je Hemofarm.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari