Na zagrebačkom univerzitetu u toku je razvijanje nove tehnologije po ideji profesora Nikole Kezića za otkrivanje neeksplodiranih mina čije su glavno sredstvo – pčele.
– Počeli smo da radimo na ovom projektu jer su naši građani izloženi visokoj opasnosti od mina. Srećom, imamo vrlo dugu tradiciju držanja pčela i pravljenja meda.

Na zagrebačkom univerzitetu u toku je razvijanje nove tehnologije po ideji profesora Nikole Kezića za otkrivanje neeksplodiranih mina čije su glavno sredstvo – pčele.
– Počeli smo da radimo na ovom projektu jer su naši građani izloženi visokoj opasnosti od mina. Srećom, imamo vrlo dugu tradiciju držanja pčela i pravljenja meda. Našim rešenjem koristimo ono što već imamo – rekao je profesor Kezić.
BBC je objavio da se na više od 1000 kvadratnih kilometara u Hrvatskoj još nalazi 250.000 mina od kojih je od 1998. poginulo više od 100 ljudi.
Ideja Kezića prvenstveno se odnosi na pronalaženje eksplozivnih sredstava koja su možda propustili da uklone deminerski timovi. Obuka pčela obavlja se u velikom šatoru ispred zagrebačkog Agronomskog fakulteta – oko šatora je postavljeno nekoliko hranilišta za pčele, no samo neka od njih uistinu sadržavaju hranu. Jedino oko njih stavljene su i eksplozivne kemikalije. Naime, želi se da pčele, koje imaju vrlo jak osećaj njuha, počnu da povezuju miris eksploziva s mirisom hrane. Do sada se ovo pokazalo uspešnim.
– Naš ovogodišnji cilj je povećati osjetljivost pčela na miris TNT – rekao je Kezić, koji upozorava da treba da prođe još puno vremena pre nego što se uvere da je sistem siguran za upotrebu.
Kad se novi lovci na mine pokažu uspešni, pčele će se koristiti na područjima koja su već deminirana. Let pčela biće praćen kamerom osetljivom na toplotu. Ako se pčele počnu skupljati na delu terena gdje ranije nisu otkrivene mine, to će biti upozorenje pirotehničarima da provere nisu li slučajno nešto propustili.
Životinje širom sveta pomažu ljudima u borbi protiv zaostalih mina. U nekoliko afričkih zemalja mine otkrivaju veliki gambijski pacovi, koji su poput pčela, naučeni da povezuju miris hrane s TNT. Policija već dugo koristi pseći superosetljivi njuh za pronalazak eksploziva, ali za razliku od pacova i pčela, psi su dovoljno teški da mogu da aktiviraju mine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari