PD“RIO“ Kostolac, od kada je na čelo te firme došao ekonomista Filip Rakić, za nepunih godinu dana drugi put realizuje investiciju vrednu pola miliona evra. Nakon izgradnje plastenika gde se gaje najkvalitetnije ruže, u ponedeljak ovo preduzeće započelo je izgradnju plastenika gde će se proizvoditi biljne kulture pogodne za pravljenje dečje hrane.

Ovo preduzeće je nadomak sela Ostrva, koje je u sastavu Gradske opštine Kostolac, od privatnog lica kupilo 88 ari najkvalitetnije zemlje, za koju je, na osnovu procene vrednosti od strane Poreske uprave, platilo 14.000 dinara po aru. Na prostoru od 50 ara biće izgrađen najsavremeniji plastenik, gde će se proizvoditi zelene salata po najvišim standardima, kao i komponenta „Baby food“, za proizvodnju dečje hrane, namenjene domaćem i ruskom tržištu, dok će na ostalom prostoru biti izgrađeni pomoćni objekti površine 120 kvadrata.

Prema rečima Rakića u ovaj projekat ulaze u dogovoru sa ruskim ambasadorom Čepurinom, koji je nedavno sa privrednom delegacijom Rusije posetio Požarevac i Kostolac.

– Privredno društvo sopstvenim sredstvima finansiralo je otkup ove parcele, finansiraće kompletnu izgradnju plastenika i opreme, a kompletnu infrastrukturu – struja, voda, kanalizacija i interni komunikacioni put – finansira Gradska opština Kostolac. Ova investicija vredna je pola miliona evra, a plan je da se završi do prvog septembra. U novom plasteniku nameravamo da uposlimo devet do 12 radnika, rekao je Rakić i dodao:

– U ovom plasteniku po prvi put probaćemo proizvodnju na hidroponiji. Osim salate u veoma plodnoj zemlji, u vodenom režimu pokušaće se proizvodnja čeri paradajza.

enadžment PD „RIO“ zbog specifičnosti i zahtevnosti proizvodnje komponenata za spravljanje dečje hrane u najkraćem roku angažovaće stručnjake za zaštitu bilja i inžinjera poljoprivrede, specijalizovanog za proizvodnju ove vrste hrane.

– Angažovanjem stručnjaka za proizvodnju dečje hrane pokušaćemo u uzgoju da dosegnemo evropske standarde, koji su znatno oštriji od domaćih važećih standarda. Razlog tome je da, pored izvesnog plasmana naših proizvoda domaćem tržištu, zadovoljimo tržište u Rusiji, istakao je direktor Rakić.

Početku radova na novom plasteniku ispred Gradske opštine Kostolac, prisustvovao je zamenik predsednika Saša Pavlović. On je potvrdio da će kompletnu infrastrukturu vezanu za plastenik finansirati opština i dodao da ga svaka investicija, koja omogućava zapošljavanje mladih ljudi, izuzetno raduje.

– Ovaj projekat izuzetno je značajan kako za meštane Kostolca, tako i za stanovnike Ostrva. Naša opština će uvek podržavati i pomagati ovakve investicije, koje koristi na dobit cele zajednice, istakao je Pavlović.

– Imamo samo reči hvale za direktora Rakića i za njegovu firmu što su odlučili da investiraju na teritoriji našeg sela. Do sada niko i nikada ništa tako nešto nije uradio, mada su mnogi obećavali. Nadam se, da kada plastenik počne sa radom, u njemu nađe posao i neko naše dete sa sela, rekao je tim povodom i predsednik Saveta MZ Ostrvo Đura Radić..

Rukovodstvo pomenutog preduzeća, kako ne bi nešto pošlo po zlu u izgradnji i kasnijem radu plastenika, angažovalo je sveštenika da osvešta početak radova. Obred osvećenja izvršio je paroh ostrvački, Stevan Nešić. Kako smo saznali, pošto je prethodni plastenik otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, biće upućen poziv premijeru Aleksandru Vučiću, da on lično, negde polovinom septembra, otvori novi plastenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari