Naučnici su na udaljenom indonežanskom ostrvu otkrili delove skeleta patuljastog humanoida, odrasle žene visoke samo 91 centimetar, i nazvali ga „najudaljenijim bićem koje treba uključiti u pretke današnjeg čoveka, svakako najnižeg rasta“. Ovo patuljasto biće živelo je pre oko 18.

Naučnici su na udaljenom indonežanskom ostrvu otkrili delove skeleta patuljastog humanoida, odrasle žene visoke samo 91 centimetar, i nazvali ga „najudaljenijim bićem koje treba uključiti u pretke današnjeg čoveka, svakako najnižeg rasta“. Ovo patuljasto biće živelo je pre oko 18.000 godina na indonežanskom ostrvu Flores, nekoj vrsti „tropskog izgubljenog raja“, naseljenog džinovskim gmizavcima i minijaturnim slonovima, u izolovanom delu sveta i to u vreme kad su se drugi naši preci širili planetom.
Delovi skeleta ove „pećinske dame“ najočuvaniji su među ostacima još sedam ovih minijaturnih bića a naučnici su novu „vrstu“ nazvali homo floresiensis ili „čovek sa Floresa“. Njegov mozak veličine omanjeg ananasa zapravo je četvrtina mozga modernog čoveka. Bliži je, zapravo, mozgu predstavnika prelazne, prethumane faze koji su živeli u Africi pre više od milion godina. Neki dokazi ukazuju na to da je „čovek sa Floresa“ pravio kameno oružje i oruđe, znao da zapali vatru i organizuje grupe za zajednički lov. Kako je ova primitivna, udaljena vrsta uspela da opstane i da li je ukrštala puteve sa precima homo sapiensa za sada je nepoznato.
„Radi je o najznačajnijem otkriću našeg doba kad je reč o našem poreklu“ – oduševljeno je naglasio antropolog Bernard Vud sa Univerziteta Džordž Vašington. Međutim, antropolozi Robert Foli i Marta Mirazon Lar sa Univerziteta Kembridž ne dele takvo oduševljenje i smatraju da je reč o „otkriću koje ne objašnjava ništa posebno“ dok mnogi drugi čak upozoravaju da čovek sa Floresa „uopšte ne pripada homo genu iako ima nekih pokazatelja koji to nagoveštavaju“. Detalji istraživanja objavljeni su u američkom časopisu „Nejčer“.
Zanimljivo je da neki dokazi ranije nađeni na lokalitetima u Indoneziji, posebno na ostrvu Java, ukazuju na prisustvo drugog humanoida, homo erektusa, pre 900.000 godina. Naučnici sada pretpostavljaju da su homo erektusi naselili arhipelag i dospeli čak do udaljenog, usamljenog i „ušuškanog“ Floresa na primitivnim splavovima od bambusa. Međutim, tektonske i geološke turbulencije i katastrofalne prirodne nepogode gotovo da su ostrvo Flores „odbacile“ iz sastava indonežanskog arhipelaga i time omogućile da se na njemu, tako udaljenom i izolovanom, razviju živa bića koja se ne mogu sresti ni u jednom drugom delu naše planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari