Zaljubljenici u prirodno blago koje u svojoj utrobi čuva kanjon Uvca , od nedavno više neće morati da „lome noge“ pri pokušaju da strmom obalom Uvačkog jezera stignu do Ledene pećine.

Zahvaljujući pomoći „Drinsko-Limskih HE“ , zaposleni u preduzeću Rezervat Uvac, koje gazduje dobrom u kanjonu Uvca, montirali su metalne stepenice od Uvačkog jezera do pedesetak metara udaljene Ledene pećina i na ulaz u ovaj dragulj prirode,“uklesan“ u krečnjačke stene, postavili zaštitu metalnu rešetku.

– Radovi su izvedeni u sklopu projekta uređenja ovog izuzetno vrednog speleološkog objekta za organizovane posete turista. Ukoliko bude sredstava, realizacija projekta biće nastavljena na proleće, a sve kako bi zaljubljenici u pećinske ukrase mogli nesmetano da uživaju u podzemnim lepotama kanjona Uvca – kaže Slobodan Ljubojević, direktor preduzeća Rezervat Uvac.

Ledena i obližnja Ušačka pećina, u koju se jedino može čamcima kada je nizak nivo jezera, čine pećinski sistem koji je sa svojih šest kilometara kanala najduži u Srbiji. Brojni kanali u nekoliko nivoa, dvorane, sifoni i pećinski ukrasi, koji stvaraju divne podzemne dvorce, čine ovaj pećinski sistem jednim od najzanimljivijih speleoloških bjekata u našoj zemlji.

Sama Ledena pećina, sa bočnim kanalima, duga je više od 2,5 kilometara. Pećina je bogata stalaktitima i stalagmitima, koji dostižu dužinu i do deset metara, a u njenoj utrobi može se videti i potok koji ponire nakon pedesetak metara toka. U svojoj utrobi Ledena pećina „čuva“ i bistro jezero koje ne dozvoljava prilaz dvorani sa tavanicom punom pećinskih ukrasa.

– Uz pomoć zaštitne rešetke, pod kontrolu će biti stavljene i posete pećini, u kojoj turiste, ukoliko nisu u pratnji vodiča, vrebaju brojne opasnosti od povreda. U proteklom periodu registrovali smo i nekoliko slučajeva da nesavesni pojedinci oštete pećinske ukrase, a ovim ćemo konačno stati na put uništavanju veoma vrednog pećinskog blaga – kaže Ljubojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari