Među žiteljima Požarevca ovih dana je aktuelna najavljeno poskupljenje svih vrsta peciva koja mnogi najčešće koriste za doručak. – Pa, i ovo je previše, kaže za „Braničevo Danas“ Dragutin Milentijević, zaposlen u centru grada. Cene običnog peciva su 400 dinara za kilogram, bureka do 90 a giros je i preko 100 dinara. Kad se tome doda i obavezan jogurt-sračunajte sami koliko košta svakodnevni doručak.

To je, sa ovakvim platama, pravi udar na porodični budžet a još i da poskupi…“ Inače, cene specijalnih vrsta hleba i peciva mogle bi da budu veće između 10 i 15 procenata zbog poskupljenja struje i gasa. Poskupljenja struje i gasa uticaće i na povećanje troškova proizvodnje u pekarskoj industriji što će, svakako, uticati i na cene finalnih proizvoda. Poskupljenje goriva povećava cenu transporta dok neke mašine rade na gas, a neke na struju pa poskupljenje energentata direktno povećava troškove proizvodnje u pekarskoj indsutriji. – Za nas proizvođače je situacija sa najnovijim poskupljenjima elemenata koji utiču na cenu proizvoda, naročito energenata, veoma nepovoljna pa se dvoumimo da li da povećamo cene što bi moglo drastično da smanji promet ili da rizikujemo radeći sa zanemarljivom dobiti iličak potpuno bez ekonomske računice, jednodušno ističe nekoliko požarevačkih pekara.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da se pregovara sa Ministarstvom spoljne i unutrašnje trgovine da se od februara iz Robnih rezerevi prodaje na berzi 5.000 tona pšenice nedeljno po ceni izmedju 23 i 25 dinara po kilogramu. To je 10 odsto niže od tržišne ponude, a cena brašna ostaće na sadašnjem nivou, istakao je on. Prema Pralici, količine pšenice iz Robnih rezervi podmiriće potrebe pekarske industrije i smiriće pritiske na cene čak i kada poskupi struje i gas. Šef odseka za cene u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Mladen Radović, rekao je ranije Tanjugu da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu osnovne vrste hleba „sava“ ostaje na snazi, što znači da će maksimalna cena ovog hleba i dalje biti 48,5 dinara. -Hleb će biti jedan od artikala koji će se naći u okviru socijalne korpe, na čijoj pripremi radi Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ukazao je Radović. On je istakao da će se u slučaju ozbiljnijeg poremećaja na tržištu, intervenisati pšenicom iz robnih rezervi, koje na zalihama ima dovoljno za stabilizaciju tržišta. Od februara gas za domaćinstva biće skuplji za oko devet odsto dok je za industriju već poskupeo od 15. januara za oko 10 odsto. Od sledećeg meseca najavljuje se i poskupljenje struje izmedju 10 i 12 odsto, a u pojedinim gradovima razmatraju se i nove cene grejanja. U Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunkicija ne očekuje drastično poskupljenje hrane, posle najavljenog poskupljenja struje i gasa i mišljenja su da će, ukoliko trgovci podignu cene, opasti promet u trgovinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari