Nezadovoljni zbog otkaza radnici iz nekoliko vrbaskih fabrika koji su ostali bez posla protestovali su prekjuče u centru grada. Neposredan povod za okupljanje pred zgradom SO je skoro 300 otkaza koje je vlasnik Vitala, Medele i Trivit-mlina Predrag RankovićPeconi spremio radnicima ove tri firme.

Protestu, koji je organizovao Sindikat Nezavisnost, pridružili su se i radnici Mepola, koji su većnekoliko meseci u štrajku kao i radnici iz drugih preduzeća koji su došli da pruže podršku svojim kolegama koji su ostali bez posla ili su na putu da ostanu bez njega.

– U Peconijevom Inveju stalno govore kako su otpuštanja urađena po zakonu i to jeste tako, ali moramo se zapitati šta stoji iza svega jer nije Zakon o radu jedini koji se mora poštovati. Tražimo da se ispita poslovanje petnaestak firmi Predraga Rankovića Peconija, koje su sve u minusu, a u stvari se radi o tome da on izvlači kapital i uništava preduzeća koja je kupio. Po poslednjim informacijama, pre mesec dana je zadužio Vital sa 8 miliona evra kredita koji vrbaska uljara sada vraća umesto zemunskog Inveja. Slične stvari se dešavaju i u drugim firmama i to država mora da ispita, jer iako je većinski vlasnik to ne znači da je to njegova lična svojina i kada su preduzeća u pitanju znaju se pravila po kojima moraju funkcionisati, a on ih se apsolutno ne pridržava i time ugrožava privredu celog grada – rekao je Slavko Vlaisavljević.

On je pozvao sve funkcionere i političke partije, sindikate i druge da pomognu u zaštiti grada i ljudima koji su ostali bez posla.

– Ne mogu da poverujem da je jedan čovek jači od svih nas ovde, ne samo sindikata i radnika, veći od lokalne samouprave, pokrajine i republike -rekao je Vlaisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari