Berač pečurki Goran Gajić iz Maleševa kod Golupca, ubrao je pečurku „martinčicu“ tešku 4,445 kilograma. Ovako veliku pečurku pronašao je na stablu cera, u Carevoj šumi nedaleko od sela.Prepoznatljiva je po promenljivosti oblika i boja. U tipičnim formama javlja se s pravilnim klobukom, pomalo iskrivljenog oboda, boje bele kafe, manje ili više tamne u zavisnosti od stepena vlažnosti i male je veličine. .Oblik joj je sličan brojnim vrstama gljiva koje rastu u buketu, a žive na drvetu.Raste u podnožju listopadnog dveća od proleća do zime.

– Kako je ova vrsta pečurke jestiva i veoma ukusna, opasno je ako se zameni sa nekom vrstom otrovnih gljiva, jer u boji može da varira, od beličastog do svetlo smeđeg, ali je prepoznatljiva po dršci koja ostaje svetle boje i miris odgovara mirisu gljive tipičnog oblika, kaže Goran, berač i dobar poznavalac šumskih gljiva. Pored ove pečurke, Goran je istog dana ubrao i 15 kilograma vrganja kao i 10 kilograma pečurki listićarki.

– Mala martinčica (Clitocybe gibba) je kao pečurka vrlo osetljiva i mora odmah posle branja da se upotrebi. Ovo je redak primerak ove gljive koja je toliko narasla ,jer je ona obično male veličine i težine nekoliko stotina grama,kaže Goran Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari