Pedagoško društvo Srbije duže od deset dana ne može da uđe u sopstvene prostorije u centru Beograda, na Terazijama 26, niti da obavlja bilo kakve aktivnosti, jer im je u kancelariji sva dokumentacija, pečati i stručna literatura. Zgrada u kojoj se nalazi Pedagoško društvo dodeljena je na korišćenje Centralnom institutu za konzervaciju (CIK), koji se tu uselio prošle godine, a pre izvesnog vremena postavljeno je i njihovo obezbeđenje na ulazu, istaknuto je juče na konferenciji za novinare Pedagoškog društva Srbije.


Biljana Radosavljević, predsednica Pedagoškog društva Srbije, istakla je da ova organizacija traži da ostane u zgradi u kojoj se nalazi od 1950. godine, dok CIK želi da ih iseli.

– Nakon 60 godina rada opstanak Pedagoškog društva Srbije doveden je u pitanje bahatošću Centralnog instituta za konzervaciju. U istoj zgradi gde se nalazi naše sedište, nalazi se i Međunarodni kulturni centar JUBIN. Republička direkcija je kao vlasnik prostor dala CIK-u saglasnost za privremeno korišćenje prostora u Ulici Terazije 26, odnosno dela prostora, koji na osnovu ugovora o zakupu koristi ustanova kulture JUBIN, sa obrazloženjem da je to pomoć u rešavanju početnog smeštaja CIK-a, ukazala je Radosavljevićeva. Ona je dodala da od tada počinju pritisci da se Pedagoško društvo iseli iz svog prostora.

– U julu ove godine zaposleni u CIK-u kreću sa isključivanjem struje pedagoškom društvu, a sredinom avgusta su nam i samovoljno zabranili ulazak u prostorije. Radnik obezbeđenja mi je rekao da ima nalog od direktorke Instituta da nas ne pusti u zgradu, naglasila je Radosavljevićeva. Ona je dodala da je ovakvim postupcima dovedeno u pitanje i izlaženje časopisa „Nastava i vaspitanje“, koji Pedagoško društvo Srbije izdaje već 60 godina, kao i projekat letnje škole za mlade – „Sada znam, sada mogu“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu u prostorijama društva.

– Pedagoško društvo je podnelo tužbu za ometanje poseda sa izdavanjem privremene mere uspostavljanja vraćanja prvobitnog posedovanog stanja. Očekujemo da neko stane na put ovakvom nasilnom ponašanju i demonstraciji moći, napomenula je Radosavljevićeva.

Danas je Svetski dan nastavnika

Svetski dan nastavnika obeležava se danas i u Srbiji. „Kvalitetno obrazovanje traži kvalitetnog nastavnika. Ovaj dan je prilika da se pokaže da je rad pedagoga prepoznat kao značajan za ukupan razvoj društva i da nas kao takve cene“, istakla je Biljana Radosavljević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari