Brojni vlasnici preduzeća i privatnih radnji u Požarevcu više godina ne plaćaju zakup gradskih lokala, zbog čega je njihov dug dostigao cifru od 24.767.089 dinara. Ova suma skoro je identična onoj od pre godinu dana, što znači da u naplati dugovanja za zakup nije bilo pomaka. Ako se uračuna i zakonska zatezna kamata, koja će se obračunati na kraju sudskih postupaka, dugovanja gradu iznose najmanje 50 miliona dinara. Prema podacima iz Gradske uprave od ukupno 133 lokala, koliko grad poseduje, dugovanja na ime zakupa potražuju se za 40 lokala, čija se površina kreće od desetak do skoro hiljadu kvadrata.


– U našem izveštaju za period od 1. januara do 31. oktobra ove godine, vidi se da su pojedinačna dugovanja na ime zakupa dostigla sumu od čak 3,8 miliona dinara, koliko se potražuje od privatizovanog preduzeća za frizerske usluge «Ukras». Zbog toga je ovo preduzeće utuženo i iseljeno, ali je potraživanje duga i dalje u toku – saopšteno je iz Odeljenja za privredu i finansije Gradske uprave Požarevac. Na spisku velikih dužnika nalaze se i Vera Ostojić, koja je utužena zbog duga od 2,4 miliona dinara, Živorad Stević sa dugom od 1,9 miliona i Aleksandar Stojković, od koga grad potražuje 967.000 dinara.

Zakup se potražuje i od „Narodne lutrije“, za lokal u Tabačkoj čaršiji, u visini od 1,9 miliona dinara, kao i od privatnog ugostiteljskog preduzeća „Avala“, koje gradu duguje 1,4 miliona dinara, za iznajmljivanje lokala od 168 kvadrata. Na spisku dužnika nalazi se i „Beomes“, koje je utuženo zbog duga od 1,9 miliona, DP „Putogradnja“ sa 700.529 dinara, „Džervin“ iz Knjaževca, koji gradu duguje 443.258 dinara, dok je preduzeće „Angropromet tekstil“ utuženo i iseljeno zbog duga od 243.000 dinara. Opštinski odbor „Pokret snaga Srbije“ za zakup duguje 535.00 dinara. Ratomir Mladenović 687.000, Svetlana Rašula 532.000, a „Moda“ iz Velikog Gradišta 390.000.

Tužbe na 35 adresa

– Od 40 zakupaca koji duguju za iznajmljivanje gradskih lokala, 35 su utužena. Međutim, do naplate duga sporo se stiže, pošto sudski postupci traju i po nekoliko godina – kažu u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari