– Na tržištu trenutno nema petovalentnih vakcina ni za decu rođenu od 01. novembra 2014. Godine, koja su predviđena da je imaju u redovnoj vakcinaciji, te vakcine kupuju sami. Ne zna se kad će ih biti i da li će ih biti. Vakcina nema ni za decu koja ne spadaju u ovu kategoriju. Savetujemo roditelje da vakcinišu decu Torlakovim vakcinama, kojih ima i štite decu od 6 zaraznih bolesti, kako ne bi dolazilo do epidemija – kazala je načelnica pedijatrije Doma zdravlja, Branislava Stanimirov.

Ona je naglasila da nije bezbedno kupovati vakcine „ispod žita“, jer se mora obezbediti hladan lanac distribucije, kako se ne bi promenio hemijski sastav, a to znači da vakcine moraju da se distribuiraju na temperaturi od 2 do 8 stepeni, kako ne bi došlo do ozbiljnih posledica.

– Na nedavno održanom sastanku u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, izneti su podaci, da su zbog trenda odbijanja roditelja da vakcinišu decu, statistički podaci za decu rođenu 2013. godine, obuhvat vakcinisane dece je pao sa 97% na 64%  te je došlo do epidemija morbila – rekla je Nevenka Boljanović- Zvekić, pomoćnik direktora za zdravstvo.

One su apelovale na roditelje da se odazovu pozivima izabranih pedijatara svoje dece da vakcinišu decu, a ukoliko to ne budu želeli, moraće da popune obrazac i snose odgovornost za sopstvenu odluku, što izlazi iz ingerencije Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari