Zavod za hitnu medicinsku pomoć će od 15. marta imati pedijatrijsku službu, čime će višemesečni problem sa dečjim lekarima tokom noći biti rešen. Zbog zakonskih ograničenja, Dom zdravlja nije mogao da prima decu posle 20 sati, a rukovodstvo Dečje bolnice je odbilo da preuzme tu obavezu, pa će noćna pedijatrijska služba biti formirana u Zavodu.

Za početak, iz Doma zdravlja će preći četiri lekara i četiri pedijatrijske sestre, nakon što je postignut dogovor tih ustanova, najavio je juče u sedištu organizacije Treća Srbija direktor Zavoda Bogdan Živanović.

– Tražili smo po sedam pedijatara i sestara, a odobrena su četiri. Taj broj će biti dovoljan da počnemo sa pedijatrijskim dežurstvima, a nadam se da to neće biti i konačan broj. U pregovorima smo sa Poslovnim prostorom radi preuzimanja objekta na Novom naselju. Dok to ne bude urađeno, pedijatri će privremeno biti na spratu u našem objektu u Vršačkoj ulici – kaže Živanović.

On je objasnio da je situacija sa pedijatrijom samo jedan u nizu problema koji su godinama bili nerešeni.

– Zatečeno stanje je bilo katastrofalno. Prethodno rukovodstvo je ostavilo dosta poslova koji nisu bili usklađeni sa zakonom, sa sumnjivim nabavkama i lošom atmosferom. Bilo je dosta ugovora sa drugim ustanovama na štetu Zavoda. Zatekla me je i krivična prijava zaposlenih protiv bivšeg rukovodstva zbog umanjenja koeficijenata. Bilo je policijske istrage, a predmet sada obrađuje tužilaštvo. Uskladili smo i podigli koeficijente vozačima, sada ćemo i tehničarima. Nakon šest godina, nabavili smo zimsku obuću, uvedeno je mesečno nagrađivanje zaposlenih, šefovi odeljenja i službi su imenovani iz postojećeg broja zaposlenih, bez stranačkog primanja radnika – kaže Živanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari