Es Tudej/Galup, pre svega zahvaljujući partijskoj konvenciji i govoru Sare Pejlin, kandidata za njegovog potpredsednika. Mekejna sada podržava 50 odsto u odnosu na 46 odsto birača koji favorizuju Obamu.
– Republikanci su imali dobru konvenciju, a izbor Sare Pejlin je napravio veliku razliku – ocenjuje politički posmatrač Lari Sabato sa Univerziteta u Virdžiniji.

Es Tudej/Galup, pre svega zahvaljujući partijskoj konvenciji i govoru Sare Pejlin, kandidata za njegovog potpredsednika. Mekejna sada podržava 50 odsto u odnosu na 46 odsto birača koji favorizuju Obamu.
– Republikanci su imali dobru konvenciju, a izbor Sare Pejlin je napravio veliku razliku – ocenjuje politički posmatrač Lari Sabato sa Univerziteta u Virdžiniji. On takođe smatra da je „Mekejn u mnogo boljem položaju nego što su to zamišljale njegove pristalice“. Analitičari tvrde da je porast podrške Mekejnu bio i očekivan budući da rejting kandidata obično skoči nakon partijskih konvencija.
Ipak, pred Pejlinovom je ove nedelje novi test kada će ona prvi put dati televizijski intervju za televiziju ABC od kada je Mekejn izabrao za kandidata za potpredsednika. Uprkos ushićenom prijemu koji su republikanci priredili Pejlinovoj prošle nedelje, izborni stratezi obazrivi su povodom toga da li je u potpunosti prepustiti medijima. Menadžer kampanje Mekejna, Rik Dejvis kaže: „Zašto bismo želeli da bacimo Pejlinovu među pirane, misleći na medije, kad oni nemaju pametnijeg pitanja nego onih koji se tiču njenog ličnog života i njene dece“.
Iznoseći svoje političke programe američkim medijima, Mekejn i Obama su predstavili suprotstavljene perspektive politike Pejlinove i uloge u izborima. Obama ju je pohvalio kao veštog političara, ali je prikazao i kao neku vrstu Buš-Mekejn političara sa „mesinganim dugmetom“. Demokratski kandidat ismejao je Mekejna zbog tvrdnji da Pejlinova ima iskustva u spoljnoj politici više nego on.
S druge strane, Mekejn na sve načine pokušava da se distancira od predsednika Džordža Buša, dok Obamin štab tvrdi da bi pobeda Mekejna značila nove četiri godine nepopularne politike Bele kuće. Jedan od Mekejnovih izazova jeste kako se distancirati od nepopularnog Buša. Juče je vešto izbegao da u jednom intervjuu govori o svom 22-godišnjem stažu na mestu republikanskog senatora u Vašingtonu. Umesto toga izjavio je da će i za demokrate biti mesta u njegovom kabinetu i da postoje brojna nerešena pitanja u okviru partije od strategije za Irak do sfere interesne politike.
– Očigledno, veoma sam nepopularan u nekim delovima svoje partije, bez obzira na to da li je reč o klimatskim promenama, stategiji za Irak Donalda Ramsfelda, bivšeg ministra odbrane ili kampanje finansijskih reformi – izjavio je Mekejn u intervjuu za Si-Bi-Es.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari