Svakoga dana Leskovčane potkradaju pekari, jer u leskovačkim prodavnicama najveći deo ponuđenih količina hleba ne odgovara težini koja se nalazi u deklaraciji, odnosno koja je upisana u računima.

Umesto da težina hleba bude 500, ona je najčešće 480 do 490 grama.

U maloprodajnim objektima vekne čiji je proizvođač “Umipek”, koje bi trebalo da su teške 500 grama, bile su teške od 480 do 485 grama, a hleb “Zlatni pek” u većini slučajeva bio je težak 475 do 490 grama, dok je beli hleb privatnog preduzeća “Gradska pekara” težak 480, a crni pedesetak grama ispod deklarisane težine.

– Jedini dobri primeri tokom kontrole naše ekipe bile su pekare “Since” i “Jupek”, čije su vekne imale težinu između 500 i 510 grama – kaže Bratislav Ilić, leskovački novinar.

Prema računici do koje je došao Ilić, pekari u Leskovcu godišnje neosnovano zarade više od 250 hiljada evra.

Pojedini vlasnici pekara, međutim, negiraju da im je namera prevara kupaca, ističući da proizvode hleb koji je težak onoliko koliko i piše u deklaraciji, uz mogućnost odstupanja do pet odsto, što je zakonom dozvoljeno. U poznatoj pekari “Zlatni pek” kao dokaz uspešnog, odnosno kvalitetnog rada, navode nagrade i medalje osvojene za kvalitet hleba na brojnim sajmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari