Kina pokreće dugoročnu ofanzivu protiv opasnih lekova i loše hrane koji su posejali strah među potrošačima, saopštila je juče Vlada u Pekingu u okviru plana jače kontrole robe namenjene izvozu. Petogodišnji plan je donet usred poplave zdravstvenih skandala u zemlji i inostranstvu koji su uzdrmali poverenje kupaca u proizvode loše regulisanih kineskih industrija lekova i hrane.

Kina pokreće dugoročnu ofanzivu protiv opasnih lekova i loše hrane koji su posejali strah među potrošačima, saopštila je juče Vlada u Pekingu u okviru plana jače kontrole robe namenjene izvozu. Petogodišnji plan je donet usred poplave zdravstvenih skandala u zemlji i inostranstvu koji su uzdrmali poverenje kupaca u proizvode loše regulisanih kineskih industrija lekova i hrane. „Osiguranje bezbednih lekova i hrane mora da bude početna tačka i cilj celog rada,“ kaže se u dokumentu Vlade. Kampanja obećava delovanje države u vezi sa svakom negativnom reakcijom na lekove, da će specijalne inspekcije pokriti 90 procenata poslova vezanih za proizvodnju hrane i biće striktne kontrole preterane uporebe pesticida i aditiva.
Kina je suočena sa lavinom optužbi u svetu, posebno iz SAD, da su njeni ambiciozni izvoznici dozvolili da lažni proizvodi dospeju na strano trzište, ugrožavajući zdravlje potrošača. Sastojci lekova iz jedne fabrike u istočnoj Kini izazvali su smrt 100 ili više ljudi u Panami, tvrde panamski zvaničnici. SAD su zabranile hranu za životinje uvezenu iz Kine koja sadži zabranjen i često smrtonosan proteinski aditiv. Posle SAD i nekih južnoameričkih država, Singapur i Malezija su juče zabranili neke paste za zube iz Kine u kojima su nađeni tragovi moguće opasnih dodataka. Novi plan poziva na inspekcije farmi, fabrika i luka da bi se sprečilo da zatrovani proizvodi dospeju do potrošača, saopšteno je u Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari