Američki predsednik Barak Obama ugostio je juče dalaj-lamu u Beloj kući iako ovim potezom rizikuje da dodatno povredi ionako narušene odnose sa Kinom. Tibetanski duhovni vođa stigao je juče u Vašington iz Indije, kada je započeo desetodnevnu turneju po SAD, koja se podudara sa serijom nesuglasica Pekinga i Vašingtona, kao što su američka prodaja naoružanja Tajvanu te američko-kineski trgovinski dizbalans.

Odbacivši poziv Kine da otkaže gostoprimstvo dalaj-lami, Bela kuća je ponudila pomirljiviji gest. Naime, portparol Bele kuće Robert Gibs rekao je da je samo jednom zvaničnom fotografu omogućeno da fotografiše susret te da neće biti nijedne televizijske kamere koja bi prenela rukovanje između predsednika i njegovog gosta. U nastojanju da ublaži bes Pekinga, Bela kuća je naglasila i da je dalaj-lama pozdravljen kao tibetanski duhovni lider a ne šef neke države ili politički lider. Nije primljen u Ovalnoj kancelariji već u drugoj sobi čime se želelo staviti do znanja da je ovo privatna poseta.

Povodom najavljenog susreta dalaj-lame i američko državne sekretarke Hilari Klinton, portparol Stejt departmenta Mark Toner nudi objašnjenje: „Reč je o susretu na kojem će dominirati religijska i kulturna pitanja, a ne politička“.

Kina je nagoveštavala da će se osvetiti SAD, kao što je to činila protiv zemalja koje su ugošćavale dalaj-lamu, preteći da će obustaviti vojnu razmenu sa Vašingtonom. Prema jučerašnjim spekulacijama, Kina bi mogla da posegne za oštrijim merama te spreči ulazak američkog nosača USS Nimic u luku Hongkonga. Do ovakvog zaključka došlo se pošto su ljudi iz Narodno-oslobodilačke armije odbili poziv da prisustvuju prijemu kod američke mornarice.

Ukoliko Kina odluči da se sveti, mogla bi da suspenduje planiranu vojnu razmenu između dve zemlje pa čak i da otkaže posetu Americi kineskog predsednika Hua Đintao predviđenu za april. Primera radi kada je Danska ugostila dalaj-lamu prošle godine, došlo je do malog trgovinskog rata između Pekinga i Kopenhagena.

Tibetanski duhovni vođa posetio je SAD dva puta prošle godine ali je Obama odbio da se sastane sa njim, pod obrazloženjem da prvo želi da poseti Kinu, kao što je i učinio u novembru.

Spoljnopolitički analitičari u Vašingtonu podeljeni su povodom toga da li bi Obama trebalo da se sastane sa dalaj-lamom kada su odnosi između SAD i Kine u delikatnoj poziciji. Stiv Klemons, iz vašingtonske fondacije Nova Amerika jedan je od onih koji su protiv da Obama primi dalaj-lamu. „Trebalo da se susretnu jednoga dana ali ovo je pogrešan trenutak, opterećen brojnim problemima. Poseta nije poželjna u situaciji kada je Obami potrebna podrška Kine u Savetu bezbednosti UN za izglasavanje sankcije protiv Irana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari