Zvaničnici Svetske banke saopštili su juče da izveštaj o zagađenju u Kini, pod imenom „Cena zagađenja u Kini: ekonomske procene fizičkih šteta“ još uvek nije završen, pošto je Fajnenšel tajms (FT) preneo da je Peking nagovarao Banku da izbaci otkrića o zagađenju koje godišnje izaziva više od 750.

Zvaničnici Svetske banke saopštili su juče da izveštaj o zagađenju u Kini, pod imenom „Cena zagađenja u Kini: ekonomske procene fizičkih šteta“ još uvek nije završen, pošto je Fajnenšel tajms (FT) preneo da je Peking nagovarao Banku da izbaci otkrića o zagađenju koje godišnje izaziva više od 750.000 prevremenih smrtnih slučajeva. Izveštaj, sastavljan u saradnji s ministarstvima kineske vlade tokom nekoliko godina, otkriva da je glavni uzrok smrtnih slučajeva zagađenost vazduha u velikim gradovima, obelodanio je Fajnenšel tajms u ponedeljak, navodeći objašnjenja neimenovanih zvaničnika. „Reč je o zajedničkom istraživačkom projektu u saradnji s kineskom vladom i rezultati o ekonomskim troškovima vezanim za zagađenje još uvek se razmatraju“, navodi se u izveštaju Svetske banke. Savetnici istraživačkog tima koji sastavlja izveštaj rekli su za Fajnenšel tajms da su zvaničnici Ministarstva za zdravlje i zaštitu životne sredine zataškali detaljne mape koje pokazuju koji su delovi zemlje najviše pogođeni smrtnošću usled zagađenja. „Svetskoj banci je rečeno da ne može da objavi tu informaciju. Ona je suviše osetljiva i mogla bi da izazove nemir u javnosti“, rekao je neimenovani zvaničnik.
Iz izveštaja su izbačena otkrića koja pokazuju da nivo zagađenja vazduha u kineskim gradovima godišnje izaziva od 350.000 do 400.000 prevremenih smrtnih slučajeva, objavio je Fajnenšel tajms. Drugih 300.000 ljudi umre zbog izloženosti lošem vazduhu u zatvorenim prostorijama, a više od 60.000 umre zbog konzumiranja vode lošeg kvaliteta, navodi se u listu. Svetska banka je „nerado“ izbacila informacije o stepenu smrtnosti, kaže neimenovani zvaničnik.
Đo Ksaomin, penzionisani zvaničnik Ministarstva za zaštitu životne sredine koji je koordinisao rad istraživačkog tima, rekao je za FT da je određen materijal izbačen iz izveštaja zbog zabrinutosti da je korišćena metodologija nepouzdana. On je takođe dodao da informacije o prevremenim smrtnim slučajevima „mogu da budu pogrešno shvaćene“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari