– Turbulentne dve nedelje u odnosima Pekinga i Vašingtona prete da kulminiraju u raskol u odnosima dveju zemalja nakon što je iz Bele kuće juče saopšteno da će Barak Obama ugostiti tibetanskog duhovnog vođu dalaj-lamu u Vašingtonu.

Analitičari kažu da je Obama imao malo izbora. Već je jednom odložio susret sa tibetanskim duhovnim vođom što je izazvalo proteste američkih poslanika i aktivista za ljudska prava. U situaciji kada je predsednik SAD prinuđen da se bori da povrati položaj nakon nekoliko političkih neuspeha, poslednja stvar koja mu je bila potrebna jeste da izloži sebe novim kritikama kod kuće zbog dodvoravanja Kini. Uticajni američki poslanici još jedno odlaganje susreta nazvali bi izdajom, tvrde stručnjaci. Stoga je američka administracija juče potvrdila ono što se duže vreme očekuje: Obama će se sastati sa dalaj lamom 17. februara kada tibetanski monah poseti Vašington.

Usledile su brze reakcije Kine koja je apelovala na Obamu da se kloni takvog susreta kako bi se izbeglo pogoršanje bilateralnih odnosa. Kina optužuje dalaj lamu da vrši pritisak za nezavisnosti Tibeta, što duhovni vođa Tibetanaca negira. Stav Pekinga jeste da bi izbegavanja tibetanskog monaha u egzilu trebalo da bude osnova za saradnju neke zemlje sa Kinom.

Činjenica je, međutim, da Kina ne bi trebalo da bude iznenađena saopštenjem Bele kuće. Jer, svaki američki predsednik u protekle dve decenije sastajao se sa dalaj-lamom, i te posete posmatrane su kao moćni znaci američke angažovanosti u domenu ljudskih prava. Obama je još prošle godine kineskim liderima rekao da planira susret sa dalaj lamom, koji uživa širu podršku u Sjedinjenim Državama.

Celu prošlu godinu, Obamu su kritikovali da je njegova administracija pre željna da stekne podršku Kine za rešenje nuklearnih pitanja Irana i Severne Koreje te klimatskih promena i ekonomske krize, nego da skrene pažnju Pekinga da povede računa o teškim zloupotrebama ljudskih prava. Bujica kritika usledila je nakon komentara američke državne sekretarke Hilari Klinton tokom posete Kini pre godinu dana da pitanje ljudskih prava ne bi trebalo da utiče na poboljšanje američko-kineskih veza. Obami se takođe zameralo što mu pitanje stanja ljudskih prava nije bilo prioritet tokom posete Kini u novembru.

Kineski specijalisti u Vašingtonu kažu da je Obamina administracija odavno planirala sastanak sa dalaj lamom kao i oružani sporazum sa Tajvanom, ali je jednostavno odlagala dok nije uspostavila jače veze sa Pekingom. „Igrom slučaja realizacija oba plana usledili su jedan za drugim. To je stvorilo savršenu oluju i pitanja kako njome upravljati. Ovo ukazuje da je pred kinesko-američkim odnosima kamenita godina“, smatra Ivan Fajgenbaum, stručnjak za Kinu iz Vašingtonskog Foruma za međunarodne odnose i bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara za Južnu Aziju. On dodaje da uprkos Obaminim naporima da izgradi poverenje tokom prve godine mandata, i dalje je na snazi nedostatak poverenja sa obe strane“.

Još nije poznato da li će dalaj-lamina poseta Vašingtonu uticati na posetu kineskog predsednika Hua Đintao Vašingtonu u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari