Peleta u Nišu nema, očekuju ga po ceni od 570 dinara za džak od 15 kilograma 1foto EPA/PATRICK SEEGER

U Nišu se trenutno teško dolazi do peleta, jer ga u većini prodavnica nema, mada prodavci kažu da su naručili nove količine ovog energenta.

U trgovinama koje prodaju pelet kažu da očekuju da im ovih dana stignu nove količine.

Jedna o njih ograničila je kupovinu ove sirovine za grejanje na pet džakova, a cena jednog džaka od 15 kilograma košta 570 dinara.

Pojedine trgovine koje prodaju opremu za grejanje, koje su prodavale pelet, više to ne rade, jer im se, kako kažu, ne isplati jer proizvođači neprestano dižu cene.

Zoran Milošević iz Niša je očajan što je pelet toliko poskupeo jer za grejanje trospratne kuće treba da nabavi najmanje tri tone.

„Svake godine je sve skuplje i skuplje grejati se na pelet. Prošle godine sam dao nešto manje 100.000 dinara. Sad očekujem da će to biti oko 130.000 dinara. Najstrašnije je što se grejemo na pelet i smrzavamo, temperatura u sobama ne prelazi 20 stepeni. Kad bi smo zaista hteli da nam bude toplo, oko 25 stepeni, grejanje bi nas koštalo najmanje 2.000 evra“, priča ovaj Nišlija.

Ksenija Ilić je zabrinuta što cene peleta toliko skaču jer ne zna koliko će joj novca trebati za ovu zimu.

„Pre dve godine sam kupila kotao za pelet, kao i radijatore i dala skoro 2.000 evra, kako više ne bih morala da ložim drva i ugalj. Naravno, mnogo je lakše grejati se na pelet, ali ovaj način grejanja je svake godine drastično skuplji. Nisam sigurna dokle ću moći da se grejem na pelet“, kaže ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari