Penali ako se otkaže nastup 1Foto: Nenad Kovačević

Koncert Amadeus benda, koji je gradska vlast najavila za 3. januar na Trgu partizana, ne može biti otkazan, jer bi grad morao da plati penale za otkazivanje tog nastupa.

To je za Danas izjavio Petar Blagojević, član Gradskog veća za društvene delatnosti, a povodom peticije koju su pokrenuli građani Užica kojom traže da se otkaže nastup te grupe i da se 900.000 dinara, koliko koštaju troškovi tog koncerta, preusmere za pomoć siromašnoj i bolesnoj deci u gradu.

Umesto organizovanog novogodišnjeg slavlja 31. decembra, gradska vlast je najavila da će 3. januara na Trgu partizana Užičane zabavljati Amadeus bend, za šta će iz gradskog budžeta biti plaćeno 900.000 dinara.

Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica, objasnio je da je ta opcija odabrana zbog toga što se očekuje da će većina Užičana otići na Zlatibor, gde će u novogodišnjoj noći nastupiti Haris DŽinović, 1. januara – Riblja čorba, a veče kasnije – Željko Joksimović. S druge strane, kako je rekao, Užice nema novca da plati takve izvođače, a potom objasnio da su nastupi estradnih izvođača 3. januara jeftiniji četiri do pet puta nego u novogodišnjoj noći, pa je radi uštede odabrana ta varijanta. Ipak, kako je naveo, 31. decembra u ponoć na gradskom trgu biće upriličen vatromet, a troškovi za to su uračunati u navedeni iznos.

Međutim, Užičani su na društvenim mrežama pokrenuli peticiju „Pomoć užičkim mališanima ili koncert Amadeus benda?“ kojom traže da se novac za nastup te grupe iskoristi za pomoć siromašnoj deci u gradu.

– U našem gradu je „dovoljno“ novca potrošeno na novogodišnju rasvetu, stoga je vreme da zasijaju naša svest i savest… Svotu od 900.000 dinara, koliko nas košta ovo dešavanje, preusmerimo siromašnoj, gladnoj deci. Dečiji životi su vredniji od dva i po sata preskupe i bespotrebne manifestacije – navedeno je, između ostalog, u peticiji. http://www.peticije24.com/pomo_uikim_malianima_ili_koncert_amadeus_benda

Istakavši da „bi svako normalan podržao tu peticiju, jer ima humanitarni karakter“, Petar Blagojević, gradski većnik, kaže da „ipak, otkazivanje koncerta Amadeus benda nije moguće“.

– Ako bismo otkazali koncert Amadeus benda, a na osnovu ugovora koji smo potpisali, taj slučaj bi morao da se rešava na sudu, a grad bi morao da plati penale kao strana koja je otkazala ugovor – poručio je Blagojević.

Inače, osim 900.000 dinara za nastup Amadeus benda, užička vlast je utrošila 780.000 dinara za novogodišnju rasvetu i ukrašavanje grada.

Primer Požege

Opština Požega se odrekla novogodišnjeg slavlja i sa 300.000 dinara, koliko je u opštinskom budžetu bilo planirano za tu namenu, pomogla da se popravi skener u užičkoj bolnici, koji nije radio od polovine novembra ove godine.

Pojačana kontrola vozača

Beograd – Uprava saobraćajne policije najavila je juče da će u narednom periodu, naročito u vreme novogodišnjih praznika, pojačati kontrolu saobraćaja radi otkrivanja prekoračenja brzine, vožnje pod uticajem alkohola, nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i neposedovanja propisane opreme u vozilu. Brzina će se meriti u dnevnim i noćnim uslovima ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja – presretačima, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari