Stotine hiljada pristalica iranskog režima okupilo se juče u centru Teherana povodom obeležavanja 31. godišnjice stvaranja Islamske Republike i svrgavanja režima šaha Mohameda Reze Pahlavija. Na državnoj televiziji prikazani su isključivo snimci desetina hiljada provladinih demonstranata, koji su marširali prema trgu Azadi kako bi prisustvovali govoru predsednika.

 „Iran je sada nuklearna država“, izjavio je Ahmadinedžad u svom 75-minutnom govoru pred svojim pristalicama prkoseći pretnjama Zapada novim paketom sankcija. „Upravo sada nuklearno postrojenje Natanc ima sposobnost da obogaćuje uran na mnogo većim nivoima. U bliskoj budućnosti utrostručićemo proizvodnju“, poručio je iranski lider pristalicama u centru Teherana. Televizija je prikazala masu ljudi na trgu koji su mahali iranskim zastavama i nosili fotografije ajatolaha Homeinija i njegovog naslednika na mestu vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija.

S druge strane, prema izjavama očevidaca nekoliko stotina jako naoružanih pripadnika policije raspoređenih u centru iranske prestonice na sve načine su pokušavali da blokiraju kontraproteste opozicije, koja je šetajući prestonicom uzvikivala „Smrt diktatoru“ i „Iranci, podržite nas“. Snage bezbednosti uhapsile su unuku ajatolaha Ruholaha Homeinija, arhitekte Islamske revolucije 1979. i njenog supruga, inače oboje proreformski političari u zemlji, potvrdio je njihov sin Ali.

Policija se sukobila sa pristalicama opozicije u nekoliko mesta oko Teherana, bacajući suzavac i kuglice sa bojom kako bi ih označili za hapšenja, piše na opozicionim veb sajtovima. Nekoliko desetina konzervativaca sa pendrecima i sprejevima napali su konvoj automobila u kojem se nalazio opozicioni lider Mahdi Karubi, koji je sa svojim sinom Hoseinom pokušao da se priključi demonstrantima. Napadači, za koje se veruje da su pripadnici Basik milicije, oštetili su nekoliko automobila među kojima i Karubijevo vozilo. „Karubija su napale snage bezbednosti u centru Teherana. Prozori na njegovom automobilu su razbijeni. Karubi je ozbiljno povređen“, piše na veb sajtu opozicije. Karubijev sin Husein potvrdio je da su njegovog oca napali pripadnici snaga bezbednosti naoružani noževima, pendrecima i suzavcima. Jedan od Karubijevih telohranitelja je teško povređen, dok su Karubi i njegov drugi sin Ali uhapšeni. Na opozicionom veb sajtu navodi se da su snage bezbednosti pucale i bacale suzavce na pristalice opozicionog lidera Hoseina Musavija.

Opoziciona glasila navode da su snage bezbednosti koristile pravu municiju i noževe, te da je bilo batinjanja i hapšenja. „Stajao sam sa svojim prijateljem kada mi je prišao jedan policajac i rekao mi da ima moju adresu, broj telefona i i-mejl, te da će me uhapsiti ako nastavim da podržavam opoziciju“, kaže jedan opozicioni aktivista.

U naporima da ometu komunikacije i organizaciju opozicionih okupljanja, vlasti su juče drastično usporile internet mreže i čak blokirale mejlove i službe za slanje sms poruka. Nemiri su zabeleženi u Širazu, Isfahanu i drugim iranskim gradovima, iako ove navode nije moguće proveriti zbog gotovo potpune medijske blokade. Nekoliko evropskih ambasadora odbili su pozive da prisustvuju proslavi.

Ovakve godišnjice tradicionalno su dani velikih proslava. Međutim, od prošlog juna kada se opozicija pobunila protiv spornih rezultata predsedničkih izbora, opozicioni demonstranti koriste svaki značajan datum da izađu na ulice.

Napori režima da uguše opozicione proteste počeli su mnogo ranije. U proteklih nekoliko dana uhapšeno je nekoliko stotina aktivista, pogubljeno dvoje disidenata, a protiv desetoro drugih izrečen smrtne kazne. Slanje i-mejlova sa porukama o antivladinim demonstracijama smatra se krivičnim prekršajem i oštro se kažnjava. U proteklih osam meseci koliko traje najgora politička kriza u zemlji za gotovo tri decenije, ni vlast ni opozicija, međutim, nisu pokazali apetita za kompromisom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari