U očiglednoj nameri Vašingtona da zauzme agresivniji i inovativniji pristup prema sedmogodišnjem ratu u Avganistanu, i intenzivira napore u lovu na Osamu bin Ladena, Pentagon je objavio iznenadnu smenu glavnokomandujućeg američkim snagama u Avganistanu generala Dejvida Mekirnana. Iskusni general Stenli Mekristal, sprecijalizovan za nekonvencionalne ratove, čiji je dobar deo karijere vezan za specijalne operacije združene komande, naslediće Mekirnana, koji je na ovoj funkciji proveo svega 11 meseci.

Mekristal je bio zadužen i za specijalne operacije u Iraku – armijsku tajnu kontrateroristički jedinicu Delta Fors, a kao rezultat jedne operacije koju je predvodio bilo je ubistvo visokog lidera Al Kaide u Iraku 2006. Abu Musava al Zarkavija. Njegov zamenik biće general-pukovnik Dejvid Rodrigez, veteran avganistanskog rata i nerazdvojni pomoćnik ministra odbrane SAD zbog čega ga nazivaju Gejtsovom „senkom“.

Gejts je objavljujući odluku pohvalio generala Mekirnana za njegovu „dugu i odličnu službu“, ali je naglasio da je neophodan manje konvencionalan pristup ratovanju, „nova razmišljanja“ jer je to u najboljem interesu zemlje. Na pitanje novinara da li je otpuštanjem okončana vojna karijera generala Mekirnana, Gejts je odgovorio: „Verovatno“. General Mekirnan je prvi general koji je otpušten iz komande od Daglasa Mekartura tokom perioda Korejskog rata. Potez odražava uverenja da je rat u Avganistanu, započet prvenstveno u cilju obračuna protiv talibana i njihovih pristalica širom zemlje, sada postao više nego složen. Zvaničnici Ministartsva odbrane kažu da je general Mekirnan, poštovani vojni oficir, smenjen prvenstveno jer je ratnim izazovima odgovarao uglavnom konvencionalnim pristupom.

Njegov uspeh u korišćenju obaveštajnih podataka i sile u praćenju i ubistvu pobunjenika, njegova obučenost za nekonvencionalne metode ratovanja kojoj je na prvom mestu zaštita civila, čini Mekristala najboljim izborom za komandu u Avganistanu, navodi se u obrazloženju Pentagona.

Sve češće Avganistan se pominje kao jedan od glavnih vojnih prioriteta Baraka Obame, mnogo više od rata u Iraku. Smena Mekirnana poklapa se sa najavljenim dolaskom oko 21.000 dodatnih američkih vojnika u Avganistan, poslatih sa ciljem da se žešće suprotstave talibanima tokom proleća i leta.

Napad na zgrade vlade

Kabul – Bombaši samoubice i pobunjenici napali su juče dve vladine zgrade na istoku Avganistana, što je podstaklo žestoke okršaje u tom delu zemlje. Najmanje četvorica pripadnika snaga bezbednosti, dvoje civila i za sada nepoznati broj pobunjenika ubijeni su u napadu. Sve se dogodilo kada je eksplodirao automobil bomba ispred zgrade guvernera oblasti Kost. Potom je nekoliko bombaša samoubica pokušalo da napadne obližnju zgradu policije, ali su ih u tome sprečile specijalne snage. Tri bombaša detonirali su eksplozive, dok su ostali upali u susednu zgradu opštine i uzeli zaposlene za taoce. D. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari