Pentagon zna ko je autor knjige „Težak dan: Izveštaj iz prve ruke o misiji u kojoj je ubijen Osama bin Laden“, koja će biti objavljena 11. septembra, na godišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington.

Ne navodeći da li je autor knjige narušio pravilo tajnosti o misiji koja i dalje nosi oznaku poverljivosti, zvaničnici američkog vojnog ministarstva naveli su da je čovek koji se krije iza pseudonima Mark Oven u stvari tridesetšestogodišnji Met Bisoneti, koji je završio svoje službovanje u specijalnoj antiterorističkoj jedinici američkih „Foka“ nakon prošlogodišnjeg ubistva.

Bisonetijeva knjiga izazvala je brojne polemike o tome da li bi trebalo dozvoliti da osetljivi detalji o ubistvu dospeju u javnost, te koji su motivi za njihovo objavljivanje. Iako je izdavačka kuća „Duton“ obećala da knjiga neće odati nijednu informaciju sa oznakom „poverljivo“, oni su apelovali i na medije da ne otkrivaju identitet autora zbog „rizika po njegovu bezbednost“.

Iz ove izdavačke kuće stiglo je juče saopštenje u kojem se navodi da je bivši pripadnik „Foka“ više od decenije rizikovao svoj život za zemlju, te da je njegova odluka da podeli detalje o likvidaciji Bin Ladena „hrabar potez“. Kuća „Duton“ nije želela da objavljuje nikakve pojedinosti vezane za autora sem da je odrastao na Aljasci i da je učestvovao u izuzetno rizičnoj misiji spasavanja kapetana Ričarda Filipsa, koga su kao taoca držali somalijski pirati 2009.

Pentagon tvrdi da nije ništa znao o planovima Bisonetija da napiše knjigu i da niko iz ministarstva nije konsultovan pri pisanju knjige niti je upoznat sa njenim sadržajem. Iako ne postoji pravilo koje bi zahtevalo od aktivnog ili bivšeg člana službe da zatraži dozvolu za pisanje ili objavljivanje knjige, on bi mogao da bude sudski gonjen ukoliko otkrije javnosti poverljive informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari