U pokušaju da smanji izdatke u situaciji kada se zemlja suočava sa deficitom u budžetu, Pentagon je obelodanio seriju mera štednje koje, između ostalog, predviđaju ukidanje hiljada radnih mesta i gašenje ukupne vojne komande.

Inicijative Pentagona uključuju i smanjenje broja generala u američkoj vojsci, zatim smanjenje broja preduzimača za sektor odbrane za 10 odsto svake godine u narednom trogodišnjem periodu, što uključuje hiljade ljudi. Obama je pozdravio odluku Gejtsa kao napore da se „reformiše način na koji Pentagon obavlja posao“.

Sekretar za odbranu Robert Gejts nada se da će na ovaj način pokazati Kongresu da će Pentagon mudro trošiti dolare kada se zemlja suočava sa teškim ekonomskim vremenima te umiriti strahovanja oko nepotrebnih troškova. „Moj najveći strah jeste taj što u ekonomski teškim vremenima ljudi vide budžet za odbranu kao mesto za rešenje nacionalnim problema u deficitu. Kada pogledam širom sveta i vidi nestabilnost, mnogo ekonomski propalih država, a zemlje opet investiraju u vojsku misli da je to katastrofa“, kazao je Gejts.

Rupa u američkom budžetu dostigla je 1.41 bilion dolara za fiskalnu 2009. a preti da bude još već ove godine, što je unervozilo mnoge Amerikance budući da je stopa nezaposlenosti već dostigla 9.5 odsto. Osim fiskalnih ograničenja, zvaničnici Pentagona svesni su da bi njihov budžet mogao da bude izložen iscrpnom nadzoru dok SAD nastoji da realizuje planove o povlačenju vojnika iz Iraka. Gejts je izjavio da je važno ne ponavljati greške iz prošlosti kada su ekonomske nevolje ili „uzmicanje od vojnih kampanja vodili ka neverovatnim i besmislenim smanjenjima u sektoru odbrane“. „Ukoliko grafikon budžeta za odbranu vratimo unazad 40 ili 50 godina to će izgledati kao EKG srca koje je prestalo da radi. Ono što nam treba jeste umeren, ustaljen rast koji će prolongirati vreme koje nam omogućava da donosimo investiciono osetljive odluke“, navodi Gejts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari