Američko ministarstvo odbrane zatražilo je od Kongresa više od 450 miliona dolara za održavanje i obnovu zatvora u Gvantanamu, na Kubi, koji predsednik Barak Obama želi da zatvori. U zahtevu za budžetske troškove za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra, Pentagon traži 79 miliona dolara za funkcionisanje zatvora, isto kao i ove godine, kao i 20,5 miliona dolara za kancelariju vojnih komisija, što je više nego sadašnjih 12,6 miliona dolara.


Takođe se traži 40 miliona dolara za fiber optički kabl i 99 miliona dolara za održavanje. Pentagon je za obnovu objekta tražio 200 miliona dolara. Obnova bi mogla da traje osam do 10 godina. U Gvantanamu trenutno ima 166 zatvorenika, od kojih 100 štrajkuje glađu zbog neodređene dužine pritvora i zatvorskih uslova. Predsednik Obama je još tokom prve sedmice prvog mandata na čelu Sjedinjenih Država potpisao naređenje o zatvaranju Gvantanama, ali je u Kongresu naišao na otpor republikanaca i nekih demokrata koji su se protivili prebacivanju osumnjičenih za terorizam na teritoriju SAD.

Zakonom koji je usvojen ove godine zabranjeno je finansiranje transfera zatvorenika u SAD ili njihove teritorije, kao i odvajanje novca za rekonstrukciju bilo kojeg objekta u SAD kako bi u njemu bili smešteni zatvorenici. Obama je prošlog meseca na konferenciji rekao da Gvantanamo „nije neophodan za bezbednost Amerike“, da je skup i neefikasan i da negativno utiče na saradnju s američkim saveznicima u borbi protiv terorizma. „To je sredstvo za regrutovanje ekstremista. Treba da bude zatvoren“, rekao je tada Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari