Udruženje penzionera: Prosečne penzije od 650 evra u 2027. godini može samo uz visoku inflaciju 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) reagovalo je danas na izjavu premijera Miloša Vučevića da će 2027. godine prosečne penzije iznositi 650 evra.

„Učestale najave prosečne penzije od 650 evra u 2027. godini predsednik Srbije i Vlada Republike Srbije ustvari najavljuju veoma visoku inflaciju u 2025 i 2026. godini. Ne postoji zakonski osnov niti se može realno predvideti takav rast zarada koji bi omogućili da se prosečna penzija od oko 435 evra u 2025. godini sa usklađivanjima u 2026 i 2027. godine uveća na 650 evra“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Jovan Tamburić, predsednik USPVLS.

Oni ističu da je jedini način da se obećanje penzionerima Srbije ostvari rast inflacije u narednim godinama veći od 15 odsto godišnje.

„I kada bi inflacija u 2025. i 2026. godini bila po 15 odsto, usklađene penzije ne bi mogle biti veće od 575 evra. I u takvim uslovima nominalni rast penzija penzionerima ne bi bio od koristi, jer bi i cene onoga što kupuju i plaćaju zbog inflacije bile uvećane. Pozdravljamo najavu predsednika Vlade Srbije da će država trajno rešiti pitanje penzionera sa najmanjim primanjima, ali očekujemo da se to obezbedi dotacijom najnižih penzija iz budžeta kao što je urađeno u Crnoj Gori gde najniža penzija iznosi 450 eura“, ističu penzioneri.

„Poziv penzionerima od strane predsednika Srbije i predsednika Vlade Srbije da učestvuju u zajedničkom donošenju važnih odluka u narednom periodu smatramo licemernim, jer nas nisu zvali i pitali kada su sprovodili finansijsku konsolidaciju preko naših leđa niti su nas nešto pitali kada su prihvatali i sprovode Briselski i Ohridski sporazum. Takođe nas ništa nisu pitali kada su preuzeli obaveze prema Rio Tintu i EU u obezbeđenju eksploatacije jadarita i proizvodnji litijuma“, poručuju iz USPVLS pozivajući VLadu da u Narodnoj skupštini predloži zakon kojim bi se reformisao penzijski sistem tako da se on vrati na upravljanje predstavnicima osiguranika koji sada uplaćuju doprinose i penzionera i isprave sve nepravde prema njima u ostvarivanju stečenih prava i prava na dostojanstvenu starost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari