Omer Karabeg: Da li će premijer Srbije ispuniti obećanje i povećati penzije razgovaraju Milorad Vujasinović, predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije, i Zoran Ivošević, profesor prava i bivši sudija Vrhovnog suda.


Milorad Vujasinović: Mi ne verujemo u to što govori premijer Vučić da će doći do povećanja penzija. On je početkom prošle godine obećavao da uopšte neće smanjivati penzije i da će to biti poslednja mera, ako do toga bude moralo da dođe, a onda je prvo smanjio penzije.

Zoran Ivošević: Sva ta obećanja ja bih nazvao podvalama. Uvek nam obećavaju nešto što se ne dogodi. Mi smo najpre bili suočeni sa Zakonom o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je bio početak podvale. Taj zakon je podvala zato što se u njemu kaže da on uređuje samo tehniku isplate penzija, a on u stvari devastira penzije – uzima ih da ih ne bi vratio. Istina, u zakonu se kaže da ih uzima privremeno, ali se to „privremeno“ ne oročava – tako da to može da potraje i više godina. Podvala je i u tome što zakon nije sistemski, a penzije se mogu utvrđivati i menjati samo sistemskim zakonom koji se zove Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ovo je neki surogat zakon koji je u suprotnosti sa članom 20 stav 2 Ustava Srbije u kome piše da se zakonski stečena ljudska prava, a penzije su ljudsko pravo, ne mogu smanjivati. On je u suprotnosti i sa članom 58 stav 1 Ustava u kome stoji da svi građani imaju pravo da uživaju u svojim imovinskim pravima, a takvo pravo je i penzija. Konačno, taj zakon je suprotan i Evropskoj socijalnoj povelji u kojoj se kaže da se penzije ne mogu smanjivati, a kod nas se smanjuju. Mi smo tu povelju ratifikovali, a ratifikovana povelja je jača od zakona.

Karabeg: Ima li najavljeno povećanja penzija veze sa pričom da vlast planira nove izbore?

Milorad Vujasinović: Naravno da ima, jer su penzioneri najveće glasačko telo.

Ivošević: Čini mi se da su i vlada i premijer shvatili da im popularnost opada. Da nije tako, ne bi razmišljali o izborima.

Vujasinović: Nedavno sam u Budimpešti prisustvovao kongresu Evropske federacije penzionera i starijih lica i tamo je usvojena rezolucija u kojoj se kaže da ne sme da dođe do smanjenja penzija, jer je to stečeno pravo. Penzije moraju da prate rast ličnih dohodaka, a kod nas se one smanjuju. Znači, ovde vlada logika – udri slabije, a to su penzioneri.

Ivošević: Penzioneri apsolutno snose najveći teret. Vlada nije htela da na dnevni red sastanka sa MMF-om stavi pitanje vraćanje dela onoga što je oduzeto penzionerima, jer bi to ugrozilo fiskalnu stabilizaciju. Dakle, fiskalna stabilizacija je, pre svega, rezultat umanjenja penzija i plata, a ne nekog napretka u proizvodnji. To je, znači, ključ uspeha kojim se vlada hvali, a, ako se od toga odustane, onda će da propadne i fiskalna stabilizacija.

Karabeg: Sindikat udruženja penzionera je krajem novembra prošle godine zatražio od Ustavnog suda Srbije da pokrene postupak za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija.

Ivošević: Nije – i zato se mnogi penzioneri šale i kažu: „Ispred reči ustavni treba dodati za, jer je to zaustavni sud“. On zaista zaustavlja predmet koji je od izuzetnog značaja i koji bi morao da se uzme u rad preko reda. Međutim, Ustavni sud čeka.

Vujasinović: Sve institucije kojima smo se obraćali dosta zavisne su od vlasti – i Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, i Upravni sud, i Ustavni sud. Mi smo tražili prijem kod predsednice Ustavnog suda, gospođe Vesne Ilić, ona nas nije primila i poručila nam je da je naš zahtev u postupku. To je bilo pre četiti meseca – i od tada ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari