Pred posetu Moskvi izraelski predsednik Šimon Peres dao je intervju ruskom listu Komersant i u njemu se založio za formiranje oružanih snaga od arapskih vojnika i arapsku intervenciju u Siriji.


– Lično smatram da je u Siriji potrebno učiniti ono što nikad ranije nije učinjeno. Sirija je član Arapske lige i došlo je vreme da se da arapski odgovor na arapsko pitanje. Ujedinjene nacije treba da daju Arapskoj ligi specijalna punomoćja, kako bi bila formirana prelazna sirijska vlada, koju bi članovi Lige formirali na godinu dana. Sem toga, neophodno je stvoriti oružane snage od arapskih vojnika, kontingent plavih šlemova – takođe uz pomoć UN – rekao je Peres. Na pitanje zar u tom slučaju ne bi postojao rizik izbijanja međuarapskog rata, Peres je rekao da sadašnji građanski rat u Siriji nosi sa sobom opasnost da Sirija prestane da u punom smislu bude arapska država.

– Unutar Sirije postoje sile ekstremnije od Al Kaide, koje nastoje da ovladaju situacijom. Kad bih bio Arapin, zamislio bih se. Da bi Sirija ostala arapska država, potrebna je arapska intervencija – dodao je Peres.

Šest generala pobeglo u Tursku

Ankara – Šest sirijskih generala napustilo je vojsku i pobeglo u Tursku i tako su se pridružili grupi od nekoliko stotina vojnika koja je napustila armiju, javila je juče agencija Anatolija. Do sada je nekoliko desetina visokih oficira, među kojima brojni generali, otišlo u Tursku. Izbegli generali su prešli tursko-sirijsku granicu uz velike mere bezbednosti. Oni su potom odvedeni u izbeglički kamp u Apajdinu, gde se nalaze i ostali izbegli oficiri. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari