Iranske vlasti kritikovale su još neobjavljen izveštaj Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (AIEA) o vojnoj dimenziji svog nuklearnog programa i ocenile da je taj izveštaj zasnovan na „lažnim dokumentima“. Taj izveštaj mogao bi da opravda preventivan vojni napad Izraela na Iran, navode izraelski mediji koji poslednjih dana pišu o debati zvaničnika hebrejske zemlje o shodnosti takvog napada, prenela je Beta.

Izraelski predsednik Šimon Peres upozorio je u subotu uveče da je napad Izraela na Iran „sve verovatniji“, dok je šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman ocenio da izveštaj AIEA dokazuje „van svake sumnje“ vojne ciljeve iranskog nuklearnog programa.

„Veća je verovatnoća da će na Iran biti izvršen vojni napad nego verovatnoća da se primeni diplomatska opcija. Moramo da ostanemo mirni i odolevamo pritisku da bismo mogli da razmotrio sve alternative“, rekao je Peres za jedan izraelski dnevni list. On je u televizijskom obraćanju prethodno izjavio da bi SAD i svet mogli da napadnu ovu državu, ali je naglasio da takva odluka još nije doneta. Izraelski mediji su u međuvremenu preneli da i premijer Izraela Benjamin Netanjahu nastoji da ubedi većinu ministara u svojoj vladi da se izjasne za vojnu akciju protiv Irana.

Međutim, jedan američki zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je za izraelske medije da SAD strahuju da će Izrael izvršiti napad na iranska nuklearna postrojenja bez prethodnog upozorenja Vašingtona. On je, takođe, naglasio da SAD ne nameravaju da slede vojnu akciju protiv Irana.

AIEA bi sutra ili u sredu trebalo da svojim članovima prosledi izveštaj s novim podacima o iranskim potezima u razvoju nuklearnih bojevih glava i projektila koje ih nose, navode diplomate iz te agencije UN. „Zapadna propaganda nagoveštava da će naredni izveštaj AIEA predstaviti dokumenta o aktivnosti Irana na polju projektila, ali je agencija to i ranije navela predstavljajući takva dokumenta i mi smo na to odgovorili“, kazao je agenciji Isna iranski ministar spoljnih poslova Ali Akbar Salehi, „Smatramo da su ta dokumenta lažna i ponovili smo da su bez osnova. Ali, ako AIEA ustraje u želji da ih iskoristi, spremni smo da se sa time suočimo jednom zauvek „, naveo je ministar posle sastanka sa svojim kolegom iz Burundija.

Teheran godinama demantuje da radi na izradi nuklearnog oružja, za šta ga optužuje međunarodne zajednice, koja je je Iranu nametnula oštre ekonomske i političke sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari