Portparolka predsednika Izraela Šimona Peresa, Ajelet Friš, kategorički je juče demantovala izveštaj u kojem se navodi da je taj zvaničnik ponudio nuklearne bojeve glave Južnoj Africi 1975. godine, kada je bio ministar odbrane. On je naglasila da „nikada nije bilo nikakvih pregovora“ o tome između dve zemlje, nasuprot tvrdnjama britanskog lista „ Gardijan“, koji se poziva na knjigu jednog američkog profesora. U knjizi je navedeno da se Peres sastao s južnoafričkim kolegom Pi Dablju Botom i diskutovao o toj temi.

Britanski list piše i da dokumenti koji su obelodanjeni tokom priprema materijala za knjigu pružaju prvi zvanično dokumentovan dokaz da jevrejska država poseduje nuklearno oružje. Izrael to nikada nije porekao, ali ni potvrdio. Ipak, uveliko se veruje da ima više od 200 nuklearnih bojevih glava u atomskom reaktoru Dimona na jugu zemlje. Nezavisni stručnjaci su još osamdesetih godina prošlog veka došli do takvih informacija, na osnovu fotografija i informacija koje je izraelski atomski špijun Mordehaj Vanunu dao britanskom „Sandej tajmsu“. Vanunu je pre toga radio kao tehničar u Dimoni, a zbog špijunaže je odslužio 18-godišnju zatvorsku kaznu.

Autor knjige je Saša Polakov- Suranski, na čiji zahtev su otkriveni pomenuti dokumenti, a koji uključuju najstrože čuvane trenutke sastanka visokih zvaničnika dve zemlje organizovane 1975. godine. „Bota je tražio nuklearne bojeve glave od Peresa, koji ih je ponudio u tri veličine, navodi „Gardijan“. List ističe da je sastanku prisustvovao i načelnik Generalštaba Južne Afrike RF Armstrong, koji je pripremio listu prednosti u slučaju da se nabave pomenute rakete, ali samo ako su opremljene nuklearnim punjenjem. Taj dokument je označen kao stroga tajna i na njemu je odštampan isti datum sastanka sa izraelskim zvaničnicima. „Gardijan „ navodi da sporazum zapravo nikada nije zaključen zbog neodgovarajuće cene.

Misteriozni bljesak u Indijskom okeanu

Spekulacije o nuklearnoj saradnji Izraela i Južne Afrike porasle su 1979. godine, kada je američki satelit otkrio misteriozni bljesak u Indijskom okeanu . Američka TV mreža Si- Bi- Es objavila je da je to bio nuklearni test koji su izvele dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari