Performansom u Užicu „Ženska groblja“ obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 1Foto: Privatna arhiva

Potresnim performansom „Ženska groblja“, posvećenom ubijenim ženama u porodičnom nasilju, u Užicu je obeležen 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Preformans su, na Trgu partizana, izvele aktivistkinje Centra za devojke iz Niša, uz učešće članica Ženskog centra Užice i feministkinja iz Beograda, tako što su  na grudima nosile natpise sa imenima i prezimenima ubijenih žena širom Srbije.

Time su ukazale javnosti na problem femicida i zatražile od nadležnih da preduzmu sve mere zaštite i podrške, kako bi se sprečila ubistva žena.

„Želimo da ljude na ulici podsetimo na žene koje su ubili njihovi najbliži –  partneri, očevi, sinovi ili bivši parteri. Femicid je ubistvo žene samo zato što je žena i motivisano je mržnjim prema ženi, uz osećanja nadmoći nad njom i vlasništvom nad njenim životom i telom“, poručila je Tatjana Nikolić iz  Centra za devojke iz Niša.

Performansom u Užicu „Ženska groblja“ obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 2
Foto: Privatna arhiva

Radmila Gujaničić, koordinatorka  Ženskog centra Užice, istakla je da se „obeležavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama doprinosi podizanju svesti javnosti o tom velikom problemu i žene se ohrabruju da ne trpe nasilje“.

Ljerka Ćurčin Mezga, feministkinja i konsultantkinja za rad sa ženama žrtvama nasilja, podsetila je u Srbiji, pre dvadeset godina, usvojen zakon koji nasilje u porodici tretira kao krivično delo.

„Još se donose dodatni akti i pravilnici, koji se menjaju kroz praksu, ali najvažnije je to da svi znaju da taj zakon postoji i da je nasilje nad ženama krivično delo“, istakla je Ljerka Ćurčin Mezga.

Performansom u Užicu „Ženska groblja“ obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 3
Radmila Gujaničić/Foto: Privatna arhiva

Istim povodom, u okviru kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, Ženski centar Užice je u Medicinskoj školi promovisao knjigu „Emocije menjaju rad mozga: feministički pristup traumi silovanja“, Lepe Mlađenović i organizovao radionicu o nasilju nad ženama i devojčicama.

Večeras, u Narodnoj biblioteci, u 18 časova, biće predstavljena knjiga „Izvinjenje“, američke aktivistkinje i publicistkinje Eve Ensler.

JP Gold gondola u borbi protiv nasilja nad ženama

Performansom u Užicu „Ženska groblja“ obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 4
Foto: Gold gondola Zlatibor

Zaposleni u JP Gold godnola Zlatibor u Čajetini su obeležili Međunardni dan borbe protiv nasilja nad ženama, okupljanjem ispred tog preduzeća i isticanjem poruka „Budi muškarac, poštuj žene“, „Pravi muškarci ne udaraju“, „Ne bud nasilan“, „Prekinute nasilje nad ženama“, „Srećna žena, srećna porodica“…

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari