Pergamenti i novčići čekaju stručnu procenu 1

Veštačenje nedavno zaplenjenih pergamenata i srebrnih novčića, za koje su pojedini mediji tvrdili da potiču iz vremena Isusa Hrista i da su navodno iz riznice Aleksandra Makedonskog, biće obavljena ove sedmice u Narodnoj biblioteci Srbije i u Narodnom muzeju, rečeno je Danasu u Upravi carina.

Reč je o zapleni 34 pergamenta napisanih najverovatnije arapskim pismom i 156 novčića od zlata i srebra, koje su carinici na prelazu Gradina oduzeli početkom januara iračkog državljanina koji je vozio mercedes nemačkih registarskih oznaka na putu ka Nemačkoj. Predmeti su pronađeni zapakovani u u tri paketa tokom pregleda rezervne gume u prtljažniku kola.

Prema izjavi Iračanina, antikviteti su njegovo lično vlasništvo i deo su porodičnog nasleđa koje je želeo da prenese u Nemačku kako bi ga sklonio na sigurno. Međutim, u takvim situacijama se nameće pitanje zašto putnik ne poseduje nikakvu dokumentaciju o predmetima koje nosi sa sobom, koja bi potvrdila njegove navode, ukazuju iz Uprave carina, objašnjavajući da ukoliko je reč o originalima, onda je to vrlo vredna roba za koju bi putnik morao znati da ne može tek tako da je prenosi. Potrebno je uverenje o poreklu ili dozvola nadležnih službi zemlje iz koje predmeti potiču, navode iz Uprave, apelujući na građane da poštuju procedure.

Iz Carine za Danas demantuju tvrdnje medija da pergamenti potiču iz doba Isusa Hrista, kao i da su srebrni novčići iz riznice Aleksandra Velikog i naglašavaju da nije utvrđeno da li su u pitanju originali, kao ni iz kog perioda datiraju.

– Pojedini novinski natpisi da je reč o predmetima od neprocenjive vrednosti su preuranjeni, jer će predmeti tek ove nedelje biti otpremljeni ka ustanovama kulture koje mogu da sprovedu veštačenje, a to su Narodni muzej, za novčiće i Narodna biblioteka Srbije, za pergamente, poručuju iz carine.

Kako navode, predmeti iz ovakvih prekršaja se čuvaju u sefovima carinarnica do konačne odluke sudova, ali se nakon poslednjih značajnih zaplena razmatraju modaliteti koji bi doveli do efikasnijeg postupanja sa ovom specifičnom robom. Carinici su odmah nakon zaplene pokrenuli postupak, a u dokumentaciji navode carinsku procenu vrednosti zaplenjenih kovanica i svitaka pergamenata napisanih arapskim pismom, na 5,4 miliona dinara. Procena je utvrđena na osnovu raspoloživih podataka, navode iz Uprave carina, ističući da su koristili internet, izjavu prekršioca i konsultacije sa ekspertima iz lokalnih ustanova kulture. Dodaju da se procena vrednosti kod ovako specifične robe očekuje od stručnjaka za datu oblast, koji mogu da utvrde da li je neki predmet original ili falsifikat i koja je njegova vrednost, a u postupku su angažovani od strane suda.

– Carinski službenici su obavili svoj zadatak, međutim, tu nije kraj, već početak postupka koji traje pred sudom do konačne odluke, kažu iz Uprave carina.

Globalni fenomen

– Krijumčarenje antikviteta preti da postane globalni problem, te je neophodno da se u cilju očuvanja svetske kulturne baštine, kao i sprečavanje ove vrste kriminala uključe svi. Ono što putnici mogu da učine, jeste da poštuju proceduru legalnog prenošenja predmeta od kulturnog, istorijskog ili umetničkog značaja preko granice, za šta im je neophodna odgovarajuća dozvola nadležne institucije.

Žalba

Na prvostepenu odluku Prekršajnog suda ovlašćeni advokat okrivljenog je uložio žalbu nautvrđenu vrednost zaplenjenih antikviteta, pa postoji mogućnost da drugostepeni organ ukine prvostepenu odluku i naloži angažovanje veštaka za utvrđivanje vrednosti zaplenjene robe. Pošto je prekršilac uložio žalbu, stručna ekspertiza procene vrednosti u vezi sa konkretnim prekršajem će najverovatnije biti naložena u nastavku postupka, a za sada još nije izvršena i nije precizno utvrđeno o kakvim pergamentima i novčićima je reč, niti da li su u pitanju originali ili replike, obaveštavaju iz Uprave carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari