Prethodne godine Privredno društvo „Proizvodnja, remont i montaža mašina i opreme“ pratile su finansijske teškoće ali će, prema planovima rukovodstva preduzeća, u toku 2013. godine akcenat biti na smanjenju troškova, podizanju efikasnosti i povećanju produktivnosti.

Samo tako, uz tradicionalno dobru poslovnu saradnju sa Privrednim društvom „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, PD „PRIM“ može da obezbedi bolje poslovanje. -„PRIM“ je 2012. godinu završio sa gubitkom od skoro 300 miliona dinara. Jedan od razloga je to što smo prošle godine poslove dobijali tek od juna, nakon postupaka javnih nabavki i nismo stigli sve da odradimo do kraja godine, kaže Zoran Đurović, direktor PD „PRIM“. Ostalo je da se završe poslovi dobijeni na tenderu a to je pre svega reparacija delova za kopove. Osim delova koje smo izrađivali preko zime, radimo remont na bageru „EŠ 6/45“ na kopu „Drmno“. Ostale remontne aktivnosti nisu u toku a ovih dana imamo hitnu intervenciju na bageru „2000“. Takođe radimo i preostale delove za kopove i elektrane, i na tekućem održavanju Termoelektrana „Kostolac A“ i „Kostolac B“ kao i prethodnih godina. Imamo problem zbog velikog duga prema dobavljačima i to nas koči kod nabavke neophodnih materijala i gotove robe za izradu delova. Konkurisaćemo i ove godine na tenderima za angažovanje u PD „TE – KO Kostolac“. Bitan faktor su i cene naših norma sati jer ako one ne budu na adekvatnom nivou „PRIM“ će teško moći da funkcioniše. Znam da je i budžet PD „TE – KO Kostolac“ u pojedinim oblastima smanjen. Pokušavamo da pronađemo i poslove kod trećih lica ali je pitanje da li ćemo moći da dobijemo te poslove. Međutim, otežavajuća okolnost nam je što nemamo mogućnost velike realizacije u tim poslovima, jer se često traži avans za materijal za izradu delova, što mi nismo u mogućnosti da finansiramo. Od aktivnosti koje smo predvideli još uvek se nisu stvorili uslovi za montažu pretovarnih kolica sa potpornim kolicima i trebalo bi da se krene sa njihovom montažom dok nisu počele remontne aktivnosti. Po planu PD „TE – KO Kostolac“ remonti na kopu „Drmno“ bi trebalo da krenu u maju, radovima na IV BTO sistemu. Smanjenje troškova u „PRIM“-u, u prethodne dve godine odnosilo se i na nabavku alatnih mašina a stare nisu mogle da se popravljaju. Oprema je dotrajala, kao i hale u kojima se radi, a za nabavku novih i savremenijih mašina nema sredstava i ne očekuju se značajnije investicije u narednom periodu, naveo je Zoran Đurović.

Saša Jovanović, rukovodilac Službe za računovodstvene i finansijske poslove u PD „PRIM“, istakao je da će posle izuzetno loše poslovne 2012. godine tekuća biti presudna za preduzeće navodeći dva najbitnija razloga: -U 2012. godini je napravljen gubitak, plate su isplaćivane na vreme ali se zato dobavljačima kasni sa plaćanjem. Prosečno plaćanje se kreće između 150 i 180 dana. Novi Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koji je stupio na snagu 31. marta, i po njemu će obaveze morati da se izmire najkasnije do 60 dana. To će biti veliki izazov za „PRIM“ tako da, ukoliko uspemo na tenderima ostvarimo obim posla negde red veličina oko milijardu dinara sa jednom kalkulacijom koja će moći da donese profit, a lagano i izlazak firme iz ovih problema. Ako ne budemo to realizovali doći će onaj scenario o kome ne želi niko da razmišlja. U prethodne dve godine fokus je bio na smanjenju troškova pa smo u svakoj godini smanjivali troškove u odnosu na prethodnu za 20-30 odsto. Plate zaposlenih, odnosno vrednost boda se od izdvajanja firme, od 2005. godina do danas nije povećavana. I tu se vodilo računa, ali nije bilo ni prilike da se poveća. Svi troškovi koji nisu bili vezani direktno za proizvodnju svedeni su na minimum. Ove godine i dalje će fokus biti na držanju troškova na što nižem nivou ali i na podizanju efikasnosti i povećanju produktivnosti, rekao je Saša Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari