Pripremno ročište u procesu koji se vodi protiv Momčila Perišića, bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, ponovo je odloženo, potvrdio je za Danas njegov branilac Novak Lukić. Prema njegovim rečima, ročište je ovoga puta odloženo zbog toga se što branilac drugookrivljenog i trećeokrivljenog nije pojavio u Višem sudu, pošto je u isto vreme imao zakazano drugo suđenje. Sledeći pokušaj održavanja pripremnog ročišta u procesu u kojem se Perišić tereti za špijunažu, biće 21. oktobra.

– Perišićev advokat Novak Lukić kaže za Danas da se nada da će pripremno ročište biti održano u narednom terminu, „pošto nikome ne koristi da se taj proces odugovlači“.

Iako je lista svedoka u ovom slučaju i dalje nepoznata, za očekivati je da sud zatraži iskaz od generala Ace Tomića, pošto je on bio na čelu Uprave bezbednosti koja je Perišića svojevremeno uhapsila. Tomić je za Danas izjavio da će se svakako odazvati eventualnom pozivu, što je i njegova zakonska obaveza.

Ovo je drugi put da se odlaže pripremno ročište u ovom postupku. Prethodni put, 9. juna ove godine, nije održano zbog toga što je tužilac morao da prisustvuje drugom suđenju.

omčilo Perišić je uhapšen je 14. marta 2002. godine u motelu

 „Šarić“ na Ibarskoj magistrali, dok je bio u društvu sa Džonom Nejborom, službenikom američke ambasade. Prema medijskim izveštajima, uhvaćen je u trenutku dok je Nejboru predavao strogo poverljiva dokumenta koja su se odnosila na učešće pripadnika VJ u ratnim operacijama na prostoru bivše SFRJ. Spekulisalo se da je u momentu hapšenja od Nejbora uzimao kovertu. U tom periodu Perišić je obavljao funkciju potpredsednika Vlade Srbije. Nedugo zatim je podneo ostavku.

Pored Perišića i Nejbora, koji se odmah pozvao na diplomatski imunitet, privedeni su i Vladan Vlajković i potpukovnik Vojske Jugoslavije Miodrag Sekulić.

U ovom slučaju je pokrenut krivični postupak, ali je on tri godine nakon hapšenja obustavljen, pošto je Perišić otišao u Hag. Kako je u Hagu u februaru 2013. godine oslobođen krivice za ratne zločine i genocid u Srebrenici, on se vratio u Srbiju, a sačekao ga je proces u kojem je optužen za špijunažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari