Govoreći o perspektivama razvoja opštine Petrovac na Mlavi u 2016. godini, predsednik ove komune Radiša Dragojević, kako izveštava regionalni medij „Reč naroda“, baziran je na zapaženim uspesima koji su postignuti u prethodnom periodu pri čemu u prvi plan stavlja evropske integracije:

-Za nama je godina u kojoj su postignuti značajni rezultati, pre svega u ekonomskoj sferi a vidan je i napredak u evropskim integracijama. Na drugoj Konvenciji godišnjeg programa za gradove i opštine Srbije, održanoj u Kruševcu ovog proleća, opštini Petrovac na Mlavi dodeljeno je priznanje u vidu povelje LIDER ODRŽIVOG RAZVOJA 2015. godine. Na Skupštini konferencije gradova i opština u Beogradu dobili smo priznanje za uspešnu realizaciju projekta „Upravljanje imovinom – korist za sve u okviru programa Exchange 4“.

Potpisan je i ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa „Srbija gasom“ na realizaciji programa gasifikacije opštine. Ukupna vrednost investicije je 10 miliona evra a radovi bi trebalo da počnu na proleće.

Bez obzira na teškoće, u godini za nama realizovan je najveći broj planiranih investicija, pre svega zahvaljujući sredstvima građana, mesnih zajednica, Opštine i Republike, i to svakako unapređuje život i rad u svim naseljima. Svake godine ulazimo sa ambicioznim planovima o rekonstrukciji putne mreže u opštini, jer je ona velika i razuđena. Nastavilo se sa veoma značajnim ulaganjima i u obrazovanje uz veliku pomoć međunarodne zajednice i domaćih donatora.

Treba napomenuti da se sprovode investicije na stvaranju boljih uslova za smeštaj i život štićenika u specijalnim ustanovama za lica ometena u razvoju u Velikom Popovcu i Stamnici, od strane Republike i pojedinih donatora. Značajna su ulaganja i u oblasti zdravstva pre svega za nabavku medicinske opreme i dijagnostiku. U saradnji sa „Elektromoravom“, završena je rekonstrukcija trafostanice Petrovac 1 snage 35/10 kilovolti u koju je ugrađena najsavremenija elektro oprema čime je poboljšano elektroenergetsko snabdevanje preko 40 odsto teritorije opštine. Vrednost investicije je oko 44 miliona dinara. Komunalno javno preduzeće „Izvor“ uložilo je 30 miliona dinara u nabavku novih vozila: kamiona smećara, kiper kamiona, dostavnog i službenog vozila. U razvoj vodovodne i kanalizacione mreže investirano je 15 miliona dinara.

Nastavljena je i pomoć opštine u izgradnji i rekonstrukciji manastira, crkava i crkvenih konaka u Petrovcu, Vezičevu, Vitovnici, Dobrnju i Oreškovici.

Razvoj opštine oslonjen je na poljoprivredu. Opština je formirala Agrarni fond i iz Agrarnog budžeta finansira ovu oblast. Izdvojena su sredstva za podsticaj i unapređenje proizvodnje kod poljoprivrednih domaćinstava, obavlja se edukacija poljoprivrednika kroz brojne seminare i posete sajmovima.

Drugi pravac razvoja opštine vezan je za turizam. Turistička organizacija promoviše destinacije – reku Mlavu i Gornjačku klisuru, jezera Busur i Ždrelo, Homoljske planine, izletište Trest, etno selo Bistricu, manastire Vitovnicu i Gornjak, seoski turizam, ali svakako da je centralno mesto u ponudi Banja Ždrelo. Na teritoriji opštine, održavane se brojne privredne, turističke, kulturne i sportske manifestacije. One privlače veliki broj gostiju i posetilaca, tako da je i tu šansa za razvoj turizma, čime one dobijaju novu dimenziju.

Ono po čemu Petrovac postaje prepoznatljiv u Srbiji jesu sportska dešavanja, a koja u opštini objedinjuje Sportski savez.

Opština je u saradnji sa Sportskim savezom, Agrarnim fondom i Turističkom organizacijom svoje potencijale prezentovala na Festivalu zdravlja, Sajmu sporta, na Sajmu turizma i na Sajmu etno hrane.

Bez obzira na teške uslove privređivanja, rukovodstvo opštine veruje da ćemo, kada sumiramo rezultate rada, imati razloge za zadovoljstvo. Zadovoljstvo postignutim, ujedno je i obaveza da se nastavi nesmanjenim tempom u 2016. godini. Predstoji početak gasifikacije opštine, vrednost investicije je 10 miliona evra a radovi bi trebalo da počnu na proleće. Među značajnijim projektima izdvaja se gradnja vodovoda u Malom Laolu, posao vredan oko 25 miliona dinara, procedura izbora izvođača je završena. Čeka nas nastavak radova na modernizaciji putne mreže u naseljima u kojima ove godine taj posao nije urađen, kao i radovi na domovima kulture koji nisu obuhvaćeni 2015. godine.

U ime rukovodstva lokalne samouprave i svoje lično ime, građanima opštine Petrovac na Mlavi, našim partnerima u svim realizovanim i aktivnostima koje predstoje, želim uspešnu, srećnu 2016. godinu, puno zdravlja, porodične radosti, novca, svega što ih ispunjava i daje elan da zajednički nastavimo da gradimo lepšu i bogatiju sredinu u kojoj živimo, poručuje Radiša Dragojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari