Dodelom priznanja, poput „Zlatiborske povelje“, plakete „Dimitrije Tucović“, kao i drugih nagrada, najuspešnijim pojedincima, preduzećima i ustanovama koji su doprineli razvoju Čajetine, ta opština je obeležila svoj dan 30. juna i 86 godina od kada je proglašena za varošicu.

Iako mala po broju stanovnika, Čajetina je, zahvaljujući turističkim potencijalima Zlatibora i velikim investicijama, postala jedna od najbogatijih i najperspektivnijih lokalnih samouprava u Srbiji.

Predsednik Skupštine Miloje Rajović istakao je da ta varošica poseduje dugoročnu strategiju razvoja čiji je važan deo ulaganje u infrastrukturu, dok je predsednik opštine Milan Stamatović, kome teče četvrti mandat, istakao da je – iako mala, Čajetina opština velikih ideja i aktivnosti.

– U prethodnom periodu uradili smo oko 200 kilometara asfaltnih puteva, a to je jedna traka auto-puta do Beograda. Otvorili smo pet dečijih vrtića, od kojih četiri u seoskim mesnim zajednicama. Pomogli smo i izgradnju pet pravoslavnih hramova na teritoriji naše opštine. Nismo zaboravili ni subvencije za zapošljavanje, tako da smo jedna od lokalnih samouprava sa najmanjom stopom nezaposlenosti koja je manja od deset odsto – istakao je Stamatović, poručivši da opštinsko rukovodstvo već duži niz godina, i pored povremenih optužbi pojedinih opozicionih stranaka, radi u opštem interesu i interesu građana.

Dodavši da su očuvane i manifestacije koje neguju tradiciju zlatiborskog kraja, poput sajmova pršute i rakije, seoskog višeboja i druge, te da su ulaganjima u komunalnu infrastrukturu znatno poboljšani uslovi za život u čajetinskim selima, Stamatović je podsetio da je Čajetina pomagala susedne i druge opštine u Srbiji tokom nedavnih poplava, ali i zbratimljenu opštinu Šamac u Republici Srpskoj.

– Ponosni smo na značajne investicije, plansku dokumentaciju, infrastrukturu i kapitalne projekte koje smo godinama detaljno pripremali – rekao je predsednik opštine. On je podsetio da su među tim projektima izgradnja panoramske gondole od centra Zlatibora do Tornika, vodovoda Sušička vrela i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija će realizacija, kako je rekao, početi ove godine.

– Možda nekad nije dobro ići korak ispred ostalih, ali mi sigurno idemo napred uz podršku građana, poslovnih partnera, saradnika, javnih institucija. Svako od mojih prethodnika je proteklih decenija učinio neki napredak i time stvorio mogućnost da nastavimo tamo gde su oni stali. Radićemo još više i bolje i nećemo odustati – poručio je Stamatović, koji je i predsednik lokalnog odbora DSS, stranke koja već nekoliko izbornih ciklusa pobeđuje u toj varošici.

Evropski uspeh

Preduzeću DIVI iz Braneškog polja, koje od 1991. godine proizvodi plastičnu ambalažu i izvozi na evropsko tržište, dodeljeno je najveće opštinsko priznanje – „Zlatiborska povelja“. Zahvalivši se na nagradi, vlasnik i direktor tog preduzeća Milan Jovanović je saopštio da je u planu da se do kraja ove godine proizvodnja u toj firmi poveća za 50 odsto i da se zaposli 40 novih radnika.

– Naš biznis razvijamo ne samo na tržištu Srbije nego i na tržištu EU i cilj nam je da za dve godine budemo među najboljim firmama u Srbiji – poručio je Jovanović.

Zahvalnica „Zoran Tmušić“

Osim opštinske plakete „Dimitrije Tucović“ i „Zlatiborske povelje“, kao i drugih priznanja i novčanih nagrada, ove godine ustanovljena je Zahvalnica za humanost koja nosi naziv po novinaru Zoranu Tmušiću (1956-2012) i dodeljena je Jagodi Jeremić, profesorki srpskog jezika i književnosti u OŠ „Dimitrije Tucović“ i koordinatorki Volonterskog socijalnog servisa, koja je sa svojim učenicima prikupljala humanitarnu pomoć za ugrožene od nedavnih poplava i klizišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari