Pobednici pakistanskih parlamentarnih izbora izjavili su da će drugačije pristupiti borbi protiv islamskih ekstremista tako što će više insistirati na pregovorima, a manje na vojnim sukobima i da će poništiti restrikcije medija i obnoviti nezavisnost sudstva.
Mušaraf je, međutim, izjavio da ne planira da se povuče s predsedničke funkcije uprkos ubedljivoj pobedi opozicije na izborima.

Pobednici pakistanskih parlamentarnih izbora izjavili su da će drugačije pristupiti borbi protiv islamskih ekstremista tako što će više insistirati na pregovorima, a manje na vojnim sukobima i da će poništiti restrikcije medija i obnoviti nezavisnost sudstva.
Mušaraf je, međutim, izjavio da ne planira da se povuče s predsedničke funkcije uprkos ubedljivoj pobedi opozicije na izborima. On je dodao da je sada potrebno uložiti dalje napore da bi se formirala stabilna demokratska vlada. „Želeo bih da funkcionišem sa bilo kojom partijom i koalicijom jer je to u interesu Pakistana. Do sukoba će doći samo ukoliko premijer i predsednik pokušaju da se otarase jedan drugog. Nadam se da ćemo ovakve sukobe izbeći“, izjavio je Mušaraf.

BUŠ: Pobeda demokratije

Akra – Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je juče da su izbori u Pakistanu bili „pošteni“ i da pobeda opozicionih partija predstavlja „pobedu u ratu protiv terorizma“. „U Pakistanu su održani izbori koji se ocenjuju kao fer i koji predstavljaju glas naroda“, izjavio je Buš, koji se nalazi na turneji po Africi, na konferenciji za novinare u Gani. On je, takođe, dodao da izborni rezultati predstavljaju pobedu demokratije u zemlji. Zvaničnici administracije predsednika Buša izjavili su da bi želeli da opozicione partije pronađu način da sarađuju s Mušarafom, koji je američki tvrdokorni saveznik više od šest godina, ali su priznali da je verovatnoća za to sve manja.

„Povrh svega, ideologije ne trpe slobodna društva. Iz tog razloga one pokušavaju da ubijaju nedužni narod“, rekao je Buš. „Zato nastoje da zastraše narod u vreme izbornog procesa“. On je dodao da je zadovoljan što je saveznik SAD Mušaraf istrajao u svom obećanju da će ukinuti vanredno stanje i održati slobodne izbore u zemlji. AP

Rezultati izborne trke, prema kojima će najveći broj poslaničkih mesta u parlamentu imati Pakistanska narodna partija (PPP) ubijene bivše premijerke Benazir Buto, a koju sada vodi njen suprug Asif Ali Zardari, jasni su pokazatelji da je nastupila nova politička era u Pakistanu. Zardari je rekao da će novi parlament preinačiti veliki deo nepopularne politike koja je doprinela tome da rezultati izbora predstavljaju jak protest protiv pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa i njegove partije. Položaj pakistanskog predsednika nikada nije bio neizvesniji.
Iako je Zardari izjavio da želi parlament s nacionalnim konsenzusom, odbio je da radi s bilo kim iz prethodne vlade koja je bila pod vođstvom Mušarafa. On je rekao da umesto toga pregovara sa N frakcijom Pakistanske muslimanske lige (PML-N), čiji je vođa Navaz Šarif, a koja je u izbornoj trci zauzela drugo mesto, o formiranju koalicije. Savez PPP i PML-N bi zauzeo više od polovine poslaničkih mesta. Ukoliko bi nova vladajuća koalicija obezbedila dve trećine poslaničkih mesta, mogla bi da dovede položaj Mušarafa u pitanje.
Šarif je odmah postavio nekoliko uslova pod kojima će se pridružiti koaliciji. Oni uključuju podizanje optužnice protiv Mušarafa i obustavu suspenzije ministra pravde i drugih sudija Vrhovnog suda. Zardari je bio manje kategoričan jer, na primer, nije zahtevao podizanje optužnice. Ipak,dodaje on, naš glavni zadatak biće otklanjanje restrikcija medija i obnavljanje nezavisnosti sudstva. Iako nema mnogo političkog iskustva, Zardari je kritikovao antiterorističku politiku Mušarafa rekavši da je on igrao dvostruku igru koja je dovela do povećanja zastupljenosti terorizma u zemlji.
Očekuje se da će nova vlada još više marginalizovati ulogu predsednika ili da će ga čak potisnuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari