Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf (65) saopštio je juče da podnosi ostavku, čime će okončati svoju osmogodišnju vladavinu, za koju njegovi oponenti kažu da je sprečila zemlju da nastavi putem demokratije. U govoru iz svoje predsedničke kancelarije, koji je uživo emitovan na televiziji, Mušaraf je izjavio da je nakon konsultacija sa svojim pomoćnicima rešio da podnese ostavku.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf (65) saopštio je juče da podnosi ostavku, čime će okončati svoju osmogodišnju vladavinu, za koju njegovi oponenti kažu da je sprečila zemlju da nastavi putem demokratije. U govoru iz svoje predsedničke kancelarije, koji je uživo emitovan na televiziji, Mušaraf je izjavio da je nakon konsultacija sa svojim pomoćnicima rešio da podnese ostavku. „Bez obzira na to da li sam ja gubitnik ili dobitnik, verujte, nacija će najviše izgubiti“. On je optužio vladajuću koaliciju da je, gurajući proceduru za impičment, pokušala da laži pretvori u istinu. Vidno emotivan na kraju jednočasovnog govora, Mušaraf je stegnuo pesnicu i uzviknuo: „Dug život Pakistanu“. „Nadam se da će mi nacija i narod oprostiti zbog mojih grešaka“, izjavio je Mušaraf. Još nije poznato da li će Mušaraf, pouzadni saveznik SAD, ostati u Pakistanu usred spekulacija da bi mogao da ode u Saudijsku Arabiju ili Tursku. Politički neprijatelji Mušarafa dočekali su sa oduševljenjem saopštenje o ostavci. „Ovo je pobeda demokratskih snaga“, izjavio je ministar za informisanje Šeri Rehman.
SAD su juče pohvalile odlazećeg pakistanskog predsednika zbog njegove uloge u ratu protiv terorizma. Državni sekretar SAD Kondolisa Rajs nazvala je Mušarafa „jednim od najangažovanijih partnera na svetu u ratu protiv terorizma i ekstremizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari